Engeland 'op z'n Duits' langs Duitsland

Duitsland leek op rozen te zitten na een 2-0 voorsprong, maar verslikte zich in de veerkracht van Engeland. Mede door een geweldige treffer van invaller Jamie Vardy werd het 2-3.

Beide landen maakten er in het eerste bedrijf weinig van. Zo nu en dan was er wat dreiging, maar de doelmannen Manuel Neuer en Jack Butland kwamen eigenlijk amper in gevaar. Totdat Duitsland echt van zich deed spreken, maar de treffer van Mario Gómez, die dus in de basis mocht beginnen van bondscoach Joachim Löw, werd afgekeurd. Onterecht, want de aanvaller stond uiteindelijk geen buitenspel.

Het was wel de eerste waarschuwing van de gastheer, maar dat schudde de Engelsen nauwelijks wakker. De Duitsers waren beter, waar Engeland zich vooral moest beperken tot verdedigen. Veel haalde dat niet uit, want vlak voor de rust was middenvelder Toni Kroos trefzeker. Hij schoot van ver, maar de geblesseerde Butland, die even later werd vervangen door Fraser Forster, was te laat om die poging te stoppen: 1-0.

Het tweede bedrijf was een stuk aantrekkelijker dan hoe het er voor de rust aan toe ging. De thuisploeg had nog steeds de overhand en drukte dat ook uit in de score. Het was Gómez die opnieuw de trekker overhaalde, maar dit keer werd hij niet teruggefloten: 2-0.

Hoewel Engeland daarvoor al wankelde, rechtte die equipe na de tweede Duitse treffer iets meer de rug. En het aansluitingsdoelpunt volgde al snel. Uit een corner kwam de bal voor de voeten van Harry Kane, die draaide zich geweldig fraai en verschalkte Neuer met een laag, diagonaal schot: 2-1.

Toen kwam het moment van invaller Vardy. De topscorer van Leicester City, die een aanzienlijk aandeel heeft in het voortdurende sprookje van de koploper, kwam binnen de lijnen. Hij stond amper tien minuten in het veld, maar meer had hij kennelijk niet nodig. Verdediger Nathaniel Clyne snelde iedereen voorbij en hij gaf voor op Vardy. De aanvaller besloot vervolgens om de bal achter zijn standbeen direct op doel te mikken en daar had de verraste Neuer geen antwoord op: 2-2.

James Vardy juigt na zijn doelpunt. (PRO SHOTS/Witters)
James Vardy juicht na zijn doelpunt. (PRO SHOTS/Witters)

Die treffer bracht Duitsland aan het wankelen. De ploeg van Löw was van slag en daar probeerden de Engelsen dankbaar gebruik van te maken. Dat lukte echter niet, want Dele Alli, de negentienjarige smaakmaker aan de kant van de formatie van bondscoach Roy Hodgson, mikte voor leeg doel over. Maar Engeland dicteerde op dat moment de wedstrijd, de Duitsers kwamen er niet meer aan te pas. Waar het op een remise leek te eindigen, bezorgde verdediger Eric Dier zijn Engeland de overwinning. Hij kopte in blessuretijd uit een corner raak: 2-3.

Na een bijzonder moeizaam eerste bedrijf, toonde Engeland na de rust dat er meer dan voldoende kwaliteit in die ploeg schuilt. En dat er dan vervolgens in en tegen Duitsland wordt gewonnen, is bijzonder knap. Eén ding is in ieder geval zeker: het Nederlands elftal is gewaarschuwd.

Samenvatting Duitsland - Engeland. (Bron: YouTube)