Moslims demonstreren tegen aanslagen

Op de Dam in Amsterdam komen vrijdagmiddag diverse moslimorganisaties, vredesbeweging PAX en het Humanistisch Verbond bijeen voor een manifestatie tegen de recente aanslagen die uit naam van de islam zijn gepleegd. Het gaat onder meer om de aanslagen in Brussel, maar ook die in Parijs en Istanbul.

Vooral met die laatste stad wordt het protest breder getrokken dan eerder werd vermeld. De nadruk ligt evenwel op Brussel. Initiatiefnemer Saïd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeëen Nederland: "Jood, moslim, christen of niet-gelovig: ieder mens van goede wil is geraakt door de verschrikkelijke beelden die ons dinsdag vanuit Brussel hebben bereikt."

De organisaties willen op de bijeenkomst hun afschuw uitspreken en solidariteit tonen aan de nabestaanden. Er zijn sprekers, onder wie voorzitter Boris van der Ham van het Humanistisch Verbond, en er wordt een minuut stilte in acht genomen.

Ook in de Al Kabir-moskee in Amsterdam wordt vrijdagmiddag stilgestaan bij de aanslagen. Die bijeenkomst is georganiseerd door het Veiligheidspact tegen Discriminatie, waarin religieuze en maatschappelijke organisaties van moslims, joden, christenen en andersdenkenden zijn verenigd.

Moslims demonstreren tegen aanslagen
Moslims demonstreren tegen aanslagen (Foto: ANP)