Erdogan: dader Brussel uitgezet naar Nederland

Turkije heeft een van de verdachten van de aanslagen in Brussel vorig jaar uitgezet naar Nederland. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag gezegd. België heeft dit bevestigd.

De verdachte werd later door het kantoor van de Turkse president geïdentificeerd als Ibrahim El Bakraoui, die zich dinsdag op het Brusselse vliegveld Zaventem opblies.

De man werd volgens Erdogan in juni opgepakt in Gaziantep in het zuiden van Turkije en een maand later uitgezet. Het is onduidelijk wat er na de uitzetting precies is gebeurd.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag laat weten de zaak uit te zoeken. Het departement slaagt er waarschijnlijk niet in woensdag nog te reageren, aldus een woordvoerster.

België
Volgens de Belgische minister van Justitie Koen Geens is een van de verdachten van de aanslagen in Brussel inderdaad "teruggewezen" naar Nederland. Volgens hem was er geen sprake van uitlevering.

Geens reageerde op de uitlatingen van Erdogan. Die zei dat de man een maand eerder in Gaziantep, in de buurt van de grens met Syrië, was opgepakt.

"Ik weet niet zeker of België op de hoogte was", zei Geens woensdagavond tegen de Vlaamse omroep VRT. "Ik weet wel dat hij naar Nederland is teruggewezen door Turkije. Op dat moment was de betrokkene bij ons niet bekend voor terrorisme."

'Dader Brussel uitgezet naar Nederland'
Erdogan: dader Brussel uitgezet naar Nederland (Foto: ANP)