'Braziliaans-Azerbeidzjan' verslaat zaalvoetballers in play-offs WK

De Nederlandse zaalvoetballers hebben de heenwedstrijd in de play-offs om een WK-ticket verloren. In het Topsportcentrum Almere ging de ploeg met 1-5 onderuit tegen het favoriete Azerbeidzjan. De return is op 12 april in Baku. 

De goals van de Azeri's werden gescoord door typisch Azerbeidzjaanse namen als Augusto, Fineo de Araujo en Amadeu. Niet verrassend zijn die spelers allemaal geboren in Brazilië. De Azeri's importeren doorgaans het liefst sporters uit landen met een bepaalde specialiteit: Cubaanse volleybalsters krijgen een man om zo sneller een Azerbeidzjaans paspoort te krijgen, worstelaars worden uit Iran gehaald en een kwart van het zaalvoetbalteam komt uit Brazilië. 

Voor Nederland scoorde alleen Jamal El Ghannouti: hij maakte na tien minuten de 1-1. Overigens werd de laatste treffer gemaakt door Vitaly Borisov, een Azeri die wél in Azerbeidzjan is geboren. Nederland heeft al sinds 2000 niet meer meegedaan aan het WK en ook nu lijkt het eindtoernooi in Colombia, later dit jaar, ver weg. "Al zijn de wonderen de wereld nog niet uit", klonk er nog een miniem sprankje hoop uit de mond van bondscoach Marcel Loosveld.

Overigens viel er nog wel een daverende stunt te noteren in de play-offs. Slovenië won in Maribor de thuiswedstrijd tegen Spanje met 1-0. Ter illustratie: Spanje werd wereldkampioen in 2000 en 2004 en haalde de WK-finale in 1996, 2008 en 2012, terwijl het land zeven van de tien EK's gewonnen heeft.