Twitter viert tiende verjaardag

Twitter viert zijn tiende verjaardag. Op 21 maart 2006 verstuurde oprichter Jack Dorsey met 'just setting up my twttr' het alleerste berichtje via zijn uitvinding.

Het sociale medium was niet direct een succes. De wereld maakte pas een jaar later kennis met Twitter, toen het de Web Award won op het South by Southwest Interactive festival in Austin. Maar omdat Twitter nog geen goede mobiele app had, werd dit nieuws via sms verspreid.

Toen die app er kwam, groeide Twitter uit tot hét medium voor korte berichten over van alles en nog wat. Bij elke grote gebeurtenis stroomt het medium vol met reacties van maximaal 140 tekens.

Maar ook bedrijven, belangengroepen, overheden en prominenten weten Twitter te vinden om groot of klein nieuws te melden. Bekende twitteraars krijgen al snel heel veel volgers. Acteur Ashton Kutcher was de eerste die 1 miljoen volgers wist te bereiken. Dat valt in het niet bij de 72,7 miljoen volgers die de huidige nummer 1, zangeres Selena Gomez, heeft.

Toch lijkt er een eind aan de groei van Twitter te komen. Het platform is er in het vierde kwartaal van vorig jaar niet in geslaagd om nieuwe gebruikers aan boord te krijgen. Er zijn wereldwijd 320 miljoen maandelijks actieve gebruikers en van de 2,6 miljoen Nederlanders met een account zijn er 900.000 dagelijks actief, terwijl dat er een jaar geleden nog 1 miljoen waren.

Twitter viert tiende verjaardag
Twitter viert tiende verjaardag (Foto: BuzzT)