Uitslag PSV - Ajax

Ajax heeft een belangrijke zege geboekt in de strijd om het landskampioenschap. In het hol van de leeuw wonnen de Amsterdammers van PSV, dat daardoor zijn koppositie moest afstaan en twee punten achter staat. Milik zette Ajax op een vroege voorsprong, waarna El Ghazi het duel een kwartier voor tijd besliste.

Ajax kende een droomstart in Eindhoven. Na net iets meer dan een minuut kopte Milik een goede voorzet van Veltman tegendraads achter PSV-doelman Zoet. Vrijwel direct daarna trok Ajax zich terug op eigen helft en liet PSV het spel maken. De Eindhovenaren speelden zeker in het begin slordig en wist na een kwartier pas kansjes te krijgen na een schot van De Jong en even later van Pröpper. Aan de andere kant was een hard schot van Gudelj een eenvoudige prooi voor Zoet.

Milik zette Ajax al snel op voorsprong (Pro Shots/Joep Leenen)

Na een klein half uur werd PSV mogelijk een penalty onthouden na wat getrek van Bazoer en een tackle op Guardado. Kuipers beoordeelde echter anders en gaf in dat geval een corner aan PSV. De koploper bij het begin aan het duel werd wel steeds sterker en gevaarlijker, al leverde twee counters van Ajax evenzovele gele kaarten op voor Guardado en Willems. Daarbij kwam de linksback van PSV nog goed weg, want zijn onbesuisde tackle had ook rood kunnen opleveren. Niet gek daarna was er een volgende kans voor PSV, maar Locadia schoot vlak voor het doel naast.

Ajax wist niet onder de druk van PSV uit te komen, maar had het geluk dat de regerend landskampioen niet scherp genoeg oogde op het moment dat het bij het doel van Cillessen kwam. Vlak voor rust kregen de Amsterdammers nog een goede kans. Een fraaie pass van Younes kwam bij een vrijstaande Milik, die tegen hetzelfde probleem aanliep waar Atletico Madrid het in de Champions League ook moeilijk mee had; namelijk keeper Zoet. In de blessuretijd kreeg Milik nog een enorme kans; een vrije trap belandde voor zijn voeten maar de Pool jaagde de bal hard over.

Locadia (l) in duel met Veltman (Pro Shots/Joep Leenen)

Ajax kwam na de rust wat meer in het spel. Een glijpartij, één van de zovelen in deze wedstrijd, van Arias leverde een schietkans op voor Gudelj, maar zijn bal ging net naast. Na een klein kwartier kreeg PSV zijn eerste grote kans in de tweede helft, een counter na een niet bestrafte overtreding op Milik leverde een nieuwe schotkans voor Locadia op, die de benen van Cillessen vond. In de rebound schoot De Jong ook nog ver over.

Halverwege de tweede helft dacht PSV, dat ook iets verder teruggedrukt werd door Ajax, even dat het op gelijke hoogte was gekomen.  Narsingh werkte een bal binnen, maar stond bij een eerder schot buitenspel en dus werd de goal terecht afgekeurd. Aan de andere kant kreeg Younes een goede kans, hij trok weer eens naar binnen, maar schoot in het zijnet.

Een kwartier voor tijd werd het duel beslist in het voordeel van Ajax. De net ingevallen El Ghazi kreeg de bal op de rand van de zestien meter en zette de belangrijke 0-2 op het bord. Het geloof leek daarna weg bij de ploeg uit Eindhoven, dat misschien op dat moment wel de 120 minuten van afgelopen dinsdag in de Champions League begon te voelen. Ajax bleef rustig afwachten en was uiteraard tevreden met de 2-0 voorsprong, wat uiteindelijk ook de eindstand was in het Philips Stadion.

Met die uitslag kwam er ook een einde aan een bijzondere reeks van PSV. De afgelopen 54 competitiewedstrijden wisten de Eindhovenaren in elke wedstrijd tot scoren te komen, iets wat vandaag dus niet lukte.

In de resterende zes wedstrijden heeft Ajax nog wedstrijden tegen Zwolle (t), Cambuur (u), FC Utrecht (t), Heerenveen (u), FC Twente (t) en De Graafschap (u). PSV moet zijn twee punten achterstand zien weg te werken in de wedstrijd tegen AZ (u), Willem II (t), Roda JC (u), Vitesse (t), Cambuur (t) en PEC Zwolle (u).