Schansspringer Prevc sluit legendarisch seizoen af met thuiszege

Schansspringer Peter Prevc heeft het World Cup-seizoen op de best mogelijke manier afgesloten. Voor eigen publiek zegevierde de Sloveen bij het skivliegen van de Letalnica-schans in Planica. 

De 23-jarige Prevc was in de eerste ronde al de beste en stond die leiding in de tweede en laatste ronde niet meer af. In de kolkende arena werd hij met champagne ontvangen door teamgenoot Robert Kranjec, die de tweede plaats veroverde. Johann André Forfang uit Noorwegen sloot het seizoen eveneens goed af en sprong dankzij een fabelachtige tweede vlucht naar de derde plek. De 43-jarige Noriaki Kasai eindigde het seizoen ook bijzonder goed af: de Japanner werd vierde en kon zoals altijd weer rekenen op een groot applaus.

Prevc kende een werkelijk ongelooflijk seizoen. Hij won maar liefst vijftien wedstrijden, twee meer dan het oude record van Gregor Schlierenzauer. Met 22 podiumplekken ging hij ook over het record van de Oostenrijker heen, terwijl hij met 2303 punten het record van Schlierenzauer aan gort sprong. De Oostenrijker sprong in 2008/09 2083 punten bij elkaar. Ook de voorsprong van 814 punten op de nummer twee in het eindklassement, de Duitser Severin Freund, is een dik nieuw record. 

De jonge Sloveen staat door zijn geweldige seizoen nu al gedeeld tiende in de lijst met meeste World Cup-zeges ooit: 21 stuks. Naast de eindzege in de World Cup won Prevc ook de wereldtitel skivliegen en het eindklassement van de Vierschansentournee. Ook dat is een unicum, want nooit eerder pakte iemand die triple