Terreurverdachte Abdeslam wil niet naar Frankrijk

De vrijdag in Molenbeek opgepakte terreurverdachte Salah Abdeslam wil niet worden uitgeleverd aan Frankrijk. Dat heeft zijn advocaat Sven Mary zaterdag verklaard. Die was aanwezig bij de voorgeleiding bij het kantoor van de federale gerechtelijke politie in Brussel.

Abdeslam werd zaterdag in de Belgische hoofdstad Brussel voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die bepaalde dat hij langer kan worden vastgehouden. 

De 26-jarige Abdeslam wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs op 13 november. De Franse president François Hollande kondigde vrijdag aan dat Frankrijk snel zal vragen om uitlevering van Abdeslam, een in België wonende Fransman. Het is maar de vraag of hij uitlevering zal kunen tegenhouden.

De terreurverdachte zou zaterdagochtend ook al zijn verhoord door de federale politie. Volgens Belgische media wijst zijn snelle voorgeleiding erop dat hij weinig of niets wil verklaren. Vier anderen die vrijdag ook werden opgepakt, worden zaterdag ook voorgeleid.

Dat Abdeslam niet naar Frankrijk wil heeft vermoedelijk te maken met de anti-terreurwetgeving in dat land, die de politie na de aanslagen veel meer bevoegdheden gaf. De terreurverdachte zou in Begië waarschijnlijk niet alleen een lagere straf krijgen dan in Frankrijk, maar ook gemakkelijker wegkomen met zijn mond dichthouden.

Abdeslam wil niet naar Frankrijk
Terreurverdachte Abdeslam wil niet naar Frankrijk (Foto: ANP)