Judosoap gaat door: Gravenstijn stapt op, Bonnes keert terug

Voormalig topjudoka Deborah Gravenstijn treedt af als bestuurslid topsport van de judobond. De zilverenmedaillewinnares van de Olympische Spelen in Beijing zegt dat niet meer kan functioneren omdat er te veel rumoer rond haar persoon is ontstaan.

Begin deze week verscheen er van vijf judoka’s uit de olympische ploeg een open brief waarin zij stelden dat Gravenstijn moest vertrekken. Deze judoka's zijn Kim Polling, Marhinde Verkerk, Henk Grol, Anicka van Emden en Dex Elmont. Hierin werd haar onder meer belangenverstrengeling verweten. "Ik ben van mening dat ik als persoon en bestuurder in de laatste dagen doelbewust in de media als bestuurder en persoon ben beschadigd. Dat maakt functioneren in mijn optiek onmogelijk", zegt Gravenstijn in een verklaring.

Gravenstijn zou hebben gebotst met directeur topsport Henry Bonnes die daardoor wegens een gebrek aan steun van het bestuur opstapte.  Nu Gravenstijn vertrekt, is  Bonnes bereid terug te keren in zijn functie. Bonnes werd anderhalf jaar geleden aangesteld om de onder meer het proces van de centralisatie te begeleiden.

Na de Olympische Spelen van Rio gaan de Nederlandse topjudoka's allen op één locatie, Papendal, trainen. Dat plan stuitte op veel verzet. Bonnes leek er in te slagen om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en de centralisatie goed te laten landen. Na het opstappen van Bonnes verscheen de open brief van de vijf judoka’s. Deze judoka’s vroegen om het vertrek van Gravenstijn en de terugkeer van Bonnes. De oud-judoka zegt daar zeer teleurgesteld over te zijn omdat haar integriteit in twijfel werd getrokken.

"Dieptepunt was echter dat er in de open brief bovendien werd te verwezen naar belangenverstrengeling bij het eerdere ontslag van mijn partner Mark Earle. Daarmee werd de grens van fatsoen overschreden. Helaas werd dit gegeven door zowel de directie van de JBN en sportkoepel NOC*NSF alleen voor kennisgeving aangenomen."

Earle, de man van Gravenstijn, werkte bij het door de judobond aangestuurde steunpunt in Eindhoven. Hij werd daar echter ontslagen omdat hij bij een aantal, niet nader genoemde, incidenten betrokken was. Hij was onder andere trainer van Sanne Verhagen en Tessie Savelkouls. Deze dames en vier andere judoka's waren het niet eens met de eerdere brief en centralisatie en schreven in een andere open brief dat er een éénzijdig beeld van de feiten werd weergegeven, ze het niet eens zijn met het beleid van Bonnes en dat zij zich ongehoord voelen in zijn manier van werken. Het kamp Verhagen c.s. lijkt voorlopig aan het korste eind te trekken. 

Gravenstijn heeft overigens nog niet definitief afscheid genomen als bestuurslid. Ze treedt, zo stelt ze in haar verklaring, af tot eind van dit jaar. "Tot dan heb ik daardoor de tijd om na te denken over mijn bestuurlijke toekomst in de tak van sport die mij tot vorige week zo veel heeft gegeven." De volledige verklaring van Gravensijn is hier te vinden. 

NOC*NSF is blij met de terugkeer van Bonnes. "Het is voor de judoka's die zich voorbereiden op Rio 2016 en voor de jonge judoka's die later dit jaar naar het NTC Judo op Papendal komen goed nieuws dat er in deze fase continuïteit is in de sporttechnische aansturing bij de judobond. Het is te waarderen dat Deborah Gravenstijn hieraan bij heeft willen dragen door als bestuurslid terug te treden", liet technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF zaterdagochtend weten.

NOC*NSF gaat er van uit dat de weg nu vrij is om de volgende stappen te nemen voor het realiseren van het Nationaal Training Centrum (NTC) voor de judosport op Papendal. De sportkoepel is een groot voorstander van de centralisatie.