Geniale wereldtitel verspringster Reese, 'Kiwi' domineert kogelstoten

Verspringster Brittney Reese heeft op het WK indooratletiek op schitterende wijze de wereldtitel gepakt. Voor eigen publiek haalde de 29-jarige Amerikaanse in haar allerlaatste poging snoeihard uit. Voor Reese is het maar liefst de zevende mondiale titel in het verspringen. Indoor won ze in 2010 en 2012 goud, outdoor pakte ze in 2009, 2011 en 2013 de wereldtitel en in 2012 werd ze olympisch kampioene. Op het WK van vorig jaar eindigde ze slechts als 24e in de kwalificaties.

De Servische Ivana Spanovic had vanaf de eerste sprong met 7,00 meter de leiding in handen, maar in de vijfde en voorlaatste poging nam Reese die leiding over. Ze sprong eveneens 7,00 meter, maar haar op één na beste sprong was enkele centimeters verder dan die van Spanovic. De Servische sloeg echter direct terug, want ze sprong in haar vijfde poging naar een persoonlijk record van 7,07 meter. Op dat moment kwam de echte Reese naar boven: de Amerikaanse haalde in haar laatste sprong loeihard uit met 7,22 meter, een zeldzaam grote afstand tegenwoordig. Spanovic kreeg nog een kans, maar de koek was op voor de Servische, die met zilver genoegen moest nemen.

Met 6,93 meter verraste de Britse Lorraine Ugen door het brons te pakken. Opvallend was overigens het optreden van de 22-jarige Japanse Konomo Kai, van wie in 2014 en 2015 bij elkaar slechts zes resultaten te vinden zijn. Bij haar eerste sprong maakte ze een volledige stap na de afzetbalk, waardoor de - overigens flink verre - sprong niet geldig was. Kai deed het echter ook bij de tweede en zelfs bij de derde sprong weer op exact dezelfde manier fout, waardoor ze zonder geldige sprong weer naar huis kon.

Het kogelstoten bij de mannen werd volkomen gedomineerd door de Nieuw-Zeelander Tom Walsh. Met 21,60 meter nam hij in de tweede van zes pogingen al gelijk de leiding stevig in handen en daar kwam helemaal niemand meer bij in de buurt. Ter illustratie: Walsh gooide vervolgens 21,40, 21,64 en 21,49 meter, terwijl de Roemeen Andrei Gag met 20,89 het zilver pakte. Walsh was nog niet klaar, want in de laatste worp van de wedstrijd kwam hij zelfs tot 21,78 meter, waardoor hij met het grootste verschil ooit de wereldtitel pakte. Met 20,87 meter was het brons voor Filip Mihaljevic uit Kroatië, voor het Poolse toptalent Konrad Buckowiecki (20,53).