Van Basten: "Ziyech heeft toch met zijn hart gekozen?"

Danny Blind kreeg tijdens de persconferentie over de nieuwe Oranje-selectie veel vragen over Hakim Ziyech. Assistent Marco van Basten greep in.

Ziyech werd vorig jaar eens opgeroepen voor Oranje, maar moest toen afhaken. Toen hij de daaropvolgende keer niet door Blind werd opgeroepen voor het Nederlands elftal, besloot Ziyech voor Marokko te kiezen. Van Basten reageerde vrijdag, omdat Blind flink werd doorgevraagd over de middenvelder.

"Waarom? Hij heeft toch met zijn hart gekozen? Volgens mij moeten jullie bij hem zijn", reageerde Van Basten vanuit de zaal. Waarna ook Blind reageerde. "Toen hij zich vorig jaar juni bij ons trainingskamp in Hoenderloo meldde, had ik het idee dat hij de intentie had om voor Nederland te spelen. Toen ik hem voor de wedstrijd daarop niet selecteerde, heeft hij voor Marokko gekozen."

Dat Van Basten en Ziyech elkaar niet echt kunnen hebben, bleek al eerder. Ziyech liet zich in gesprek met De Volkskrant al eens kritisch uit over de voormalig trainer van sc Heerenveen. De twee werkten samen in Friesland. "Van Basten is een mooie naam, maar geen toptrainer. Hij heeft zich bij AZ gerealiseerd dat-ie er niet geschikt voor is. Dat had hij al bij Heerenveen moeten doen", waren de woorden van Ziyech eerder in januari dit jaar.

"Nu is hij toch weer assistent bij Oranje. Als je mensen kent of een grote naam hebt, kom je altijd wel weer aan de bak. Bij mij telt kwaliteit", reageerde de technisch begaafde middenvelder.

Hakim Ziyech zal het shirt van het Nederlands elftal niet meer dragen. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Hakim Ziyech zal het shirt van het Nederlands elftal niet meer dragen. (PRO SHOTS/Erwin Spek)