Person of Interest stopt na vijfde seizoen

"You are being watched." - Maar niet lang meer. Het vijfde seizoen van Person of Interest zal het laatste worden. Dat hebben producers Jonathan Nolan en Greg Plageman bevestigd aan IGN.

De serie vertelt over een overheidsprogramma dat surveillance via camera's, afluisteren van telefoons en elektronisch berichtenverkeer analyseert en daaruit voorspellingen doet over terroristisch gedrag. Gevolgd wordt een kleine groep personen die probeert ook kleinere misdaden te voorkomen; misdaden die door het overheidsprogramma als 'irrelevant' worden gezien en dus worden genegeerd, maar die via een achterdeurtje in de kunstmatig intelligente 'the Machine' toch aan de hoofdpersonen worden gemeld.

In de afgelopen vier seizoenen zagen kijkers de opkomst van een concurrerence machine, een alternatieve 'kunstmatige superintelligentie' genaamd Samaritan die niet alleen analyseert, maar ook stiekem op eigen houtje overheden en maatschappelijke instituten manipuleert. Het vijfde seizoen, dat is geschreven met het idee dat het het laatste is, zal de strijd tussen de Machine en Samaritan voortzetten.

Nolan en Plageman in een statement over het laatste seizoen: "We zijn ontzettend enthousiast om dit laatste seizoen met de fans te delen. We zijn eeuwig dankbaar voor onze geweldige cast en crew, en onze partners bij de studio en de zender. Maar vooral willen we onze fans bedanken - de beste fans in de wereld. Deze gezagsondermijnende, paranoina-opwekkende cyberpunk-thriller is voor jullie en zou niet hebben bestaan zonder jullie steun. Terwijl het leven Person of Interest is gaan imiteren, is het ons voorrecht geweest om vijf seizoen van deze show te maken. We kunnen niet wachten tot jullie dit laatste hoofdstuk kunnen ervaren."

Person of Interest is in Nederland te zien bij Net5, waar op dit moment nog het tweede seizoen wordt uitgezonden. Seizoen 5 begint in mei op het Amerikaanse CBS. Jonathan Nolans volgende tv-project is de HBO-serie Westworld, die later dit jaar te zien is.

Michael Emerson en Jim Caviezel
Hoofdrolspelers Michael Emerson en Jim Caviezel