[Blog] Rechtzaak Wilders afgelopen

PVV-leider Geert Wilders noemt het proces dat vrijdag tegen hem begint over zijn omstreden Marokkanen-uitspraken een "enorme bende" en "een farce". Hij wijst daarbij onder meer naar het op voorhand uitlekken van zijn pleitnotitie.

De politicus haalt vrijdagochtend op Twitter hard uit naar het Openbaar Ministerie. "Fraude met valse aangiften - nalatig OM - pleitnota advocaat + strategie verdediging op straat. Wat 'n enorme bende. Proces nu al een farce", zo stelt hij.

Update 20:03 uur
Na de OvJ krijgt Geert Wilders zelf het woord. Hij vertelt dat hij al 11 jaar met de dood bedreigd wordt. "Ik kwam hier naartoe in een konvooi van geblindeerde auto's en zo word ik naar huis gebracht. Een safe-house. Mijn kantoor is een geblindeerde kamer en ik woon in een bunker. Ik betaal die prijs omdat ik kritiek heb op de islam en het Marokkanenprobleem benoem." aldus Geert Wilders. Hierna citeerde hij Hugo de Groot die aan vervolging ontkwam door te vluchten, en zei "dat zou ik ook wel eens willen. De vrijheid van meningsuiting is de enige vrijheid die ik nog heb, en die geef ik nooit op." Verder vreest hij geen eerlijk proces te krijgen, onder andere door de valse aangiften: "Hier is sprake van misleiding, intimidatie, onkunde, ja zelfs van zwendel."

Hij wil inderdaad minder Marokkanen in Nederland. "Op welke manier de PVV dat wil, staat al jaren in het partijprogramma." Ook vindt hij dat er met 2 maten gemeten wordt: "Waarom zijn Samsom en Spekman niet vervolgd? Waar was iedereen toen een kamerlid mij een tumor noemde, en me vergeleek met Hitler? Het is een politiek proces, door dubbelhartigheid en hypocrisie." Ook noemde hij het de waanzin ten top als hij wordt vervolgd voor uitspreken wat er in het verkiezingsprogramma staat. Hij zei ook nog dat hij nu voor 3 rechters staat, maar dat eigenlijk 17 miljoen Nederlanders over hem moeten oordelen. Hij vraagt de rechtbank om hem vrij te spreken.

De rechtbank doet 7 april om 10 uur uitspraak.

Update 18:58 uur
Officier van Justitie Bos vindt het overdreven om de rechtzaak te bevriezen tot het lek gevonden is. De AD-journalist die het naar buiten bracht kan gevraagd worden naar zijn bron, "maar ik denk dat we allemaal het antwoord weten. We moeten rekening houden met feit dat lek nooit wordt gevonden." Volgens het OM voldeden er 3 van de 15 aangiften niet. Daar stond bijvoorbeeld een andere handtekening op.

Ook was er geen sprake van sturing, ook voor winkeldiefstallen is er een gestandaardiseerd formulier. Er is ook geen regel dat aangifteformulieren niet voorgedrukt mogen zijn. Daarbij kan het OM ook ambtshalve tot vervolging overgaan, daar zijn geen aangiften voor nodig, volgens de OvJ.

Update 15.25 uur
Het OM had commentaar op de 15 getuigen die de verdediging selecteerde. Dit zouden alleen oude Marokkanen zijn. Volgens Knoops is er gekozen voor "levenswijsheid" en waren de getuigen relevant anders had de rechtbank ze niet gekozen. Het is ook een steekproef, het moeten er nog meer worden.

Bij 12 van de 15 getuigen was er sprake van onregelmatigheden. De Telegraaf meldde vorige week al dat een aantal getuigen niet eens wisten dat ze aangifte deden. Aangifteformulieren lagen bij de Islamitische slager en moskee en ook vulde de politie zelf een aantal formulieren in, bleek uit de verhoren. Volgens Knoops trad de politie faciliterend op bij het doen van aangifte. Getuigen zeiden ook dat ze de uitspraken niet zelf hebben gehoord en te denken dat van Wilders alle Marokkanen het land uit moesten. Eén aangever zei dat hij dacht dat hij het formulier invulde omdat het verkiezing was. Volgens Knoops moet er onderzoek gedaan worden als er sprake is van valse aangiften.

Update 15.10 uur
Advocaat Knoops voert aan dat minister Asscher heeft aangezet tot het doen van aangifte tegen Wilders. Asscher zei dat Wilders "willens en wetens" uitspraken deed, in het strafrecht betekent dit "met opzet". Ook zei Asscher: "Daarom is het terecht dat de samenleving zegt, dit is over de grens." Asscher zei te spreken namens het voltallige kabinet, ook namens de minister van Justitie, waar het OM onder valt. Volgens Knoops is dit een schending van de Trias Politica, de scheiding van wetgevende, rechtsprekende uitvoerende macht. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat Wilders strafbaar was.

Update 13.05 uur
De zitting is geschorst voor een lunchpauze. Knoops is op pagina 76 van zijn betoog. Ondanks dat het tweede gedeelte van zijn boekwerk een hoop tabellen bevat, verwacht de raadsman nog zeker twee uur nodig te hebben om zijn pleidooi af te ronden.   

Update 12.15 uur
Van de 39 verzoeken die Knoops heeft ingediend zijn er 6 toegewezen, 1 aangehouden en de rest is afgewezen. De advocaat is van mening dat er een heroverweging moet komen van de ruim 30 afgewezen verzoeken.  

Ook haalt de raadsman uitspraken van Samsom en Spekman aan, die volgens hem vergelijkbaar van aard zijn, maar die niet worden vervolgd. 

Update 11.14 uur
Knoops is inmiddels begonnen met het kenbaar maken van zijn onderzoekswensen. Dit zal 'enkele uren' duren, waarna Wilders zelf ook nog aan het woord zal komen. Volgens Knoops is de vrijheid van meningsuiting de enige vrijheid die Wilders nog heeft.

Update 10.42 uur
De advocaat van Wilders geeft aan dat het lekken van de pleitnota bij voorbaat heeft gezorgd voor een oneerlijk proces. Hij wil eerst een onderzoek naar het lek, en dan pas verder met het proces.

Update 10.35 uur
De Pegida demonstranten houden het buiten voor gezien en gaan naar binnen om de rechtszaak vanaf de publieke tribune te volgen.

Update 10.28 uur
De zaak ligt stil omdat er een kabeltje nodig is voor een powerpoint-presentatie. In de tussentijd kun je ook in ons Nieuwsforum terecht voor discussie over de rechtszaak.  

Update 10.05 uur
Voor het proces begon zijn er zes mensen aangehouden door de marechaussee. In hun auto's werden messen en pepperspray aangetroffen. Het is niet duidelijk wat de zes van plan waren en of ze voor of tegen Wilders wilden protesteren. 

Update 9:38 uur
Inmiddels is Wilders in de zittingszaal gearriveerd. Zowel hijzelf, als de persfotografen maken van de gelegenheid gebruik om wat plaatjes te schieten.  

Update 9.27 uur
Bij de rechtbank hebben zich zo'n 20 demonstranten verzameld. De leden van Pegida staan in een vak voor de hoofdingang van de rechtbank. Enkelen van hen dragen een varkensmuts zo meldt het ANP. Verder worden er op de wegen richting de rechtbank auto's gecontroleerd en is er veel beveiliging aanwezig. Het proces tegen Wilders is vanaf 9.30 uur live te volgen op de livestream of op NPO 1. 

Update 9.09 uur
Geert Wilders is onderweg naar de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol, onder begeleiding van een politie-escorte. Hij meldt dit op Twitter. Volgens Wilders zal niemand hem het zwijgen opleggen.