Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen

De vrouwtjes van de primaatsoort die we de naam 'mens' gegeven hebben, hebben meer slaap nodig dan de mannetjes van dezelfde soort. Dit zou komen omdat ze de meest nutteloze zaken tot op het detail willen uitpluizen hun hersens intensiever gebruiken dan mannen.

Slaap, een hobby voor velen, een noodzaak voor iedereen. Gemiddeld genomen hebben we per nacht een uurtje of acht in dromenland nodig om weer helemaal opgeladen te zijn voor de grijze, rauwe werkelijkheid. Professor Jime Horne, van het Slaaponderzoekcentrum verbonden aan de universiteit van Loughborough, wil daar aan toevoegen dat vrouwen meer slaap kunnen gebruiken (en zouden moeten hebben) dan mannen.

De professor beweert dat wanneer vrouwen niet lang genoeg maffen, ze strontchagrijnig worden. Of, zoals de brave borst het diplomatisch uitdrukt: "voor veel vrouwen staat een slechte of te korte nachtrust gelijk aan hoge waardes van psychologische stress, gevoelens van vijandigheid, depressie en woede."

"Mannen hadden deze gevoelens niet bij dezelfde dosis slaaptekort."

Volgens Horne komt dit doordat vrouwenhersenen complexer in elkaar steken dan de mannelijke tegenhanger. "De hersens van een vrouwmensen hebben een iets andere bedrading en zijn meer complex. Vandaar dat ze ook iets meer slaap nodig hebben" aldus Horne. "Hoe meer jen zijn hersenen gebruikt op een dag, hoe meer tijd het nodig heeft om te herstellen. Deze recuperatie gebeurt nadat Klaas Vaak op visite geweest is."

Horne beweert dat het multitasken dat vrouwen doen, een grote rol speelt. Ze doen veel dingen tegelijkertijd en zijn flexibel. Op die manier doen ze een groter beroep op hun grijze massa dan mannen.

Uiteraard zijn er uitzonderingen. Ook mannen die een baan hebben waarbij ze regelmatig de hersens laten kraken en veel moeilijke beslissingen moeten nemen, hebben meer slaap nodig dan een gemiddelde andere man. Maar nog steeds niet zoveel als een vrouw met een vergelijkbare baan.

Haaks op de opmerkelijke conclusie van Horne is het feit dat hoogbegaafde kinderen niet echt bekend staan om de grote hoeveelheid uren die ze gebruiken om te slapen. Slapeloosheid komt veel voor bij koters met een hoog IQ. Ook volwassenen die wat hoger scoren dan de rest van Nederland tijdens de Nationale IQ-test, hebben niet zelden slaapproblemen.