Info 25.000 Rotterdammers tijdelijk openbaar

Privacygevoelige informatie van ongeveer 25.000 Rotterdammers is tijdelijk openbaar geweest. Dat kwam doordat een medewerker van de gemeente per abuis de informatie opvraagbaar had gemaakt via internet.

Het ging om namen, adresgegevens en burgerservicenummers uit gemeentelijke belastingbestanden in de periode 1996-2004. De informatie was vermoedelijk in de maanden januari en februari te zien "als daar gericht naar werd gezocht". De gemeente, die op 25 februari werd getipt door de Verening van Nederlandse Gemeenten, kan niet uitsluiten dat gegevens naar buiten zijn gekomen.

Volgens de Rotterdamse wethouder Visser worden er gesprekken gevoerd met de betrokken medewerker, om zo te achterhalen hoe het kon gebeuren dat de gegevens op straat kwamen te liggen. Ook wordt de computer van de medewerker onderzocht. 

De gemeente heeft de betrokken mensen woensdag een brief gestuurd.

Update 16:48

User vega op Tweakers heeft meer informatie. Hij vertelt dat er geen ambtenaren betrokken waren bij het lek, maar dat het om een extern bedrijf gaat die de fout heeft gemaakt. Een ex-medewerker van dat bedrijf heeft een USB-stick met (oude) gegevens van meerdere gemeentes aan zijn router gehangen en zo de gegevens openbaar gemaakt.

Info 25.000 Rotterdammers tijdelijk openbaar
Info 25.000 Rotterdammers tijdelijk openbaar (Foto: BuzzT)