'Sharapova vijf keer gewaarschuwd over meldonium'

Tennisster Maria Sharapova zou maar liefst vijf keer gewaarschuwd zijn over het feit dat het hartmedicijn meldonium vanaf 1 januari 2016 verboden werd voor sporters. De Russische nummer zeven van de wereld gaf tijdens haar persconferentie aan wel een email gehad te hebben van wereldantidopingautoriteit WADA, maar niet op de link naar de nieuwe verboden middelen te hebben geklikt.

Volgens Britse media was dat echter niet de enige waarschuwing. Zo zouden de tennisautoriteiten alle spelers en speelsters meerdere malen op de hoogte hebben gesteld van de nieuwe regels. De eerste keer was ogenschijnlijk op 3 december en de meldingen vonden tijdens de hele decembermaand plaats. 

"Alle tennissers zijn hiervan op de hoogte gebracht. Daarnaast heeft een wereldtopper als Sharapova echt wel ergens een medisch team om haar heen, dus dit is zo ongelooflijk roekeloos..het is eigenlijk niet te beschrijven", zegt WADA-president Dick Pound. 

Eerder kwam al de nodige twijfel naar boven over het 'medische gebruik' van het hartmedicijn, zoals Sharapova het zelf uitlegde. Ze zou het naar eigen zeggen al een jaar of tien gebruiken, terwijl de Letse fabrikant van het middel inmiddels gezegd heeft dat een behandeling doorgaans tussen de vier en zes weken duurt. Nick Wojek, medisch hoofd van het Brits antidopingagentschap, noemt het 'verrassend' als een arts tien jaar lang meldonium voor zou schrijven.