Klaar-overs taboe in Alkmaar

Kindertjes in Oudorp (gemeente Alkmaar) krijgen deze week uitgebreid de gelegenheid hun conditie wat op te vijzelen, dan wel op een harde manier wat meer te leren over de tweede wet van Newton. Er stonden langs een circuit weg namelijk altijd klaar-overs om de koters op een normale manier naar de overkant van de straat te kunnen dirigeren, maar dat mag niet meer van de gemeente.

Zoals het een goed ingelicht, doorgesmeerde overheidsinstantie betaamt, heeft de gemeente Alkmaar na 42 jaar een eind gemaakt aan het burgerinitiatief waarbij brave, betrokken mamma's en pappa's hun en andermans kroost op een veilige manier naar de andere kant van de weg weten te loodsen. Het mag niet, hoort niet, regels, notulen en verzekering, aldus de gemeente.

Vooral dat laatste wordt gebruikt als stok om mee te slaan. Als er onverhoopt iets zou gebeuren, dan zijn de betrokkenen niet verzekerd, oordeelt de ambtenarij. Een overbruggingsperiode zit er ook niet in. 'Men' moet maar eventjes een cursusje doen, wat moeilijke vragen beantwoorden en dan krijgt men wellicht de beschikking over een certificaatje waarmee je jezelf 'oversteekbrigadier' mag noemen. Simpel en eenvoudig. Bovendien brengt het wellicht weer wat munten in de zo goed als lege gemeentekas.

De buurtbewoners zijn wat minder enthousiast. De kinderen van Basisschool de Zes Wielen kwamen al meer dan vier decennia op deze manier veilig op het schoolplein. Uit het niets is echter niemand meer bevoegd. Veel ouders zijn verontwaardigd en sommigen zelfs woedend. In hun ogen ziet de gemeente in deze oplossing, waarin je toch een uiting van een participatiemaatschappij zou kunnen zien, een probleem. Een (voorlopig) alternatief heeft de ambtelijke (kaas)molen niet bedacht, waardoor er 's ochtends en 's middags een behoorlijk gevaarlijke situatie ontstaat. De Saturnusweg is namelijk in de ogen van sommige automobilisten niets anders dan een racebaan (zonder chicanes), een houding die best wel conflicteert met die van mensen die hun oogappeltjes op een normale manier op school willen krijgen.

Aankomende tijd zijn de ouders aangewezen op welwillende automobilisten en gelukkig werkt de politie ook lekker mee.