Tachtig man politie fulltime op MH17

Een team van tachtig politiemensen is nog steeds fulltime bezig met het onderzoek naar de daders van de aanslag op de MH17. Dat heeft Wilbert Paulissen, hoofd van de landelijke recherche, maandag tegen de nabestaanden van de ramp met de MH17 verteld op een nabestaandenbijeenkomst.

"Dat is echt heel veel. Bij een groot onderzoek zijn meestal vijftien tot twintig mensen betrokken. Dit is een club met een groot commitment." Ze werken vanuit Nederland en Kiev.

"Het is lastig en ingewikkeld dat we zoveel informatie nog niet kunnen delen, terwijl we met zoveel bezig zijn", blikte hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke, de leider van het onderzoek, terug. "Dat kan het onderzoek in gevaar brengen. We willen geen informatie weggeven die de daders kan helpen. Je moet het materiaal ook nog presenteren aan de rechter. Als je dat eerst aan de media doet, kan je daar later last van krijgen."

Raketsysteem
Politie en Openbaar Ministerie verwachten dat ze voor de tweede helft van het jaar de exacte afvuurlocatie en het gebruikte raketsysteem bekend kunnen maken. De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) definieerde in haar onderzoek naar de ramp in oktober al een gebied van 240 vierkante kilometer en concludeerde dat de MH17 met een Buk-raket neergehaald moet zijn. Politie en OM verwachten nog preciezer te zijn over welk systeem precies gebruikt is.

De afgelopen periode heeft de politie veel tijd gestoken in het verdiepen in raketsystemen. "Dat is belangrijk voor de schuldvraag", legt Paulissen uit. "Wordt het door een persoon bediend, of door meerdere mensen? Kan het een verkeersvliegtuig van een legervliegtuig onderscheiden? Dat is allemaal relevante informatie voor de uiteindelijke vervolging van de daders."

Getuigenverklaring
In het onderzoek zijn meer dan honderd getuigen gesproken. De politie spreekt van relevante getuigenverklaringen, maar kan niet verder ingaan op de aard van de verklaringen en of het ook om ooggetuigen gaat.

Westerbeke zegt er vertrouwen in te hebben dat de daders gevonden en berecht zullen worden.

Tachtig man politie fulltime op MH17
Tachtig man politie fulltime op MH17 (Foto: ANP)