Voetbalregels gaan op de schop

Vanaf 1 juni zullen de nodige regels in het voetbal op de schop gaan. Voormalig scheidsrechter David Elleray presenteerde maandag de bevindingen van een werkgroep van regeltechnische experts van de International FA Board (IFAB), dat gaat over de regels in het wereldwijde voetbal.

Als eerste werd door de werkgroep het officiële 'boek' met de voetbalregels flink onder handen genomen. Het merendeel van de voetbalwetten was al een jaartje of honderd oud, hoog tijd om de boel eens op de schop te gooien dus. Uiteraard is het document nu 'geslachtsneutraal' zoals het tegenwoordig hoort en daarnaast zijn er een kleine tienduizend woorden geschrapt.

Een van de aangepaste regels gaat over strafschoppen: een twijfeling vlak voor de strafschop genomen wordt zal bestraft worden met een gele kaart en een indirecte vrije trap voor de tegenpartij. Dat geldt overigens ook voor het opzettelijk op het verkeerde been zetten van de keeper. Nou is het niet zo dat de doelmannen hier voordeel gaan krijgen, want ook zij moeten zich aan nieuwe regels houden. Ze zullen nu daadwerkelijk gestraft worden voor het te vroeg van de lijn stappen bij een penalty. "Keepers komen met veel te veel weg", liet Elleray weten. 

Scheidsrechters krijgen voortaan ook de mogelijkheid om spelers nog voor de wedstrijd een rode kaart te geven. Als een speler zich in de spelerstunnel bijvoorbeeld al als een volslagen gek gedraagt en klappen uitdeelt, kan de scheidsrechter dan al beslissen dat de speler de douches op mag gaan zoeken. "Dit is een voorbeeld van regels die hopeloos verouderd waren. We moeten gewoon met de tijd meegaan en het imago van het spel beschermen", aldus Elleray. 

De bal hoeft bij de aftrap overigens ook niet meer vooruit gespeeld te worden. De aftrap wordt wat dat betreft vanaf 1 juni gezien als een vrije trap en mag elke kant op gespeeld worden. "We hebben geprobeerd wat gezond verstand in de regels te verwerken. De regels zijn nu duidelijker, logischer en komen beter overeen met wat je als toeschouwer mag verwachten", zegt Elleray, die zegt te hopen dat het niet meer voor kan komen dat oneerlijk spel in sommige gevallen beloond wordt.