Tottenham Hotspur vergeet af te rekenen met tiental Arsenal

Tottenham Hotspur had het betere van het spel, maar Arsenal vocht zich knap terug in de wedstrijd. Na de rode kaart van Coquelin was een remise het hoogst haalbare voor Arsenal.

Er stond wederom een prachtig affiche op het programma in de Premier League. Op White Hart Lane werd een historische rivaliteit uitgevochten tussen Tottenham Hotspur en Arsenal. The Gunners kregen in de aanloop naar het treffen met haar concurrent een aantal tegenslagen te verwerken. Zonder sterkhouders Petr Cech en Laurent Koscielny moest Arsène Wenger daarom improviseren, waar een nederlaag zou betekenen dat Arsenal definitief afhaakt in de strijd om de titel.

In eigen huis nam Tottenham het initiatief tegen Arsenal. De bezoekers werden teruggedrongen op de eigen helft en met name Harry Kane liet zich nadrukkelijk gelden in de openingsfase. Hij testte gelegenheidsdoelman David Ospina driemaal, maar de Colombiaanse sluitpost had op alles een antwoord. The Spurs dicteerde het spel, maar echte doelpogingen kwamen hier niet uit voort. Wel bleef Arsenal achter de feiten aanlopen, waardoor de kansen niet uit konden blijven.

De beste kans op de openingstreffer kwam van de voet van Eric Lamela. De Argentijn kreeg de bal scherp voor van Kyle Walker, maar van dichtbij wist Ospina opnieuw te redden met een katachtige reflex. The Spurs bleven aandringen, maar verzuimde doelpogingen te creëren. Vijf minuten voor de rust viel echter de goal aan de andere kant. Danny Welbeck kreeg de bal wat gelukkig mee die Hector Bellerín op de rand van de zestien vond. De rechtsachter schoot richting goal, waarna Aaron Ramsey de bal achter het standbeen langs Hugo Lloris werkte; 0-1. De voorsprong was onterecht, want Arsenal kon eigenlijk geen vuist maken. Desondanks werd er gerust met de stand in het voordeel van the Gunners.

Tottenham kwam goed uit de kleedkamer en bleef het veldoverwicht houden. Echt grote kansen leverde het echter niet, totdat Francis Coquelin zijn tweede hele kaart pakte. De controleur zette zijn tackel te laat in waardoor hij Kane onderuit schopte. Dat was het kantelpunt in de wedstrijd, want Tottenham kreeg hierdoor een nog groter overwicht. Vijf minuten na de rode kaart tekende Toby Alderweireld voor de gelijkmaker. Uit de corner kreeg de Belg de bal voor zijn voeten en rondde de mandekker beheerst af in de verre hoek; 1-1.

The Spurs roken hierna bloed. Amper twee minuten later kreeg Dele Alli, die ontsnapte aan de buitenspelval, de bal en bediende hij Harry Kane met een hakje. De spits kon oplopen en krulde van ruim buiten de zestien de bal prachtig in de verre hoek; 2-1. Wenger bracht daarom een aanvallende wissel in, in de vorm van Olivier Giroud. Luttele minuten later kreeg wedeorm Bellerín de bal, die Alexis Sanchèz de diepte in stuurde. De Chileen aarzelde geen moment, en schoot de bal in de verre hoek; 2-2. Tottenham had het betere van het spel, maar verzuimd het overwicht om te zetten in een overwinning. Leicester City blijft daarom de koploper in de Premier League.