Asscher vroeg Halsema als minister

Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema is in 2012 gevraagd om minister te worden in het kabinet Rutte-II. Lodewijk Asscher benaderde haar met de vraag of ze namens GroenLinks wilde toetreden. Uiteindelijk blokkeerde de VVD het plan, vertelde Halsema donderdagavond in de talkshow Pauw.

Halsema doet de onthulling in haar boek Pluche, dat vrijdag verschijnt. Toen duidelijk werd dat de VVD en de PvdA een kabinet zouden vormen, werd Halsema benaderd door vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA). Ze kreeg de vraag om minister van Binnenlandse Zaken of van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel te worden; ze mocht kiezen.

Bij Pauw vertelde Halsema dat ze onmiddellijk naar een 'nee' neigde, maar toch wat bedenktijd vroeg. Ze nodigde een aantal partijgenoten uit. 'Onder het genot van een glas wijn hebben we er urenlang over gespeculeerd', zegt Halsema. 'De hele avond hebben we strategieën verzonnen. Pas daarna zag ik dat ik om 20:00 uur al een bericht had ontvangen. Het was van Lodewijk Asscher. Hij zei: sorry, maar de VVD blokkeert het.'

Halsema noemt het nu, terugkijkend, een briljante zet van Asscher. 'Hij wist dat ik zo'n besluit niet kon nemen zonder er eerst binnen GroenLinks over te praten. Als GroenLinks akkoord was gegaan, had hij de 4 zetels kunnen optellen bij de PvdA-zetels. Het was slim verzonnen om zo een overwicht op de VVD te krijgen.'

In de Volkskrant bevestigen Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom het verhaal van Halsema. Femke Halsema werd in 1998 lid van de Tweede Kamer namens GroenLinks. Van 2002 tot eind 2010 was zij fractievoorzitter en partijleider.

Femke Halsema
Femke Halsema in haar tijd als GroenLinks-partijleider.