Tusk waarschuwt economische migranten

Economische migranten moeten niet denken dat ze vrijelijk door Europa kunnen reizen. EU-president Donald Tusk gaf donderdag in Athene een duidelijk signaal af: "Kom niet naar Europa. Geloof niet wat de mensensmokkelaars zeggen."

Geen enkel Europees land zal een doorgangsland zijn voor mensen die geen recht op bescherming hebben, benadrukte Tusk. Hij reist deze week van Oostenrijk via de Balkan naar Turkije in een soort veldtocht die de paspoortvrije Schengenzone moet redden.

Nog altijd komen dagelijks meer dan tweeduizend migranten aan in Griekenland. Die stranden daar omdat landen langs de Balkanroute nauwelijks meer mensen toelaten. Tusk verwelkomde het voorstel van de Europese Commissie om 700 miljoen euro aan humanitaire hulp beschikbaar te stellen voor onder meer Griekenland. "De EU zal Griekenland niet in de steek laten."

Griekenland uit de Schengenzone zetten, is een doel noch een middel, verzekerde de EU-voorzitter. "Griekenland zal deel blijven uitmaken van Schengen, de eurozone en de EU."

Tusk waarschuwt economische migranten
Tusk waarschuwt economische migranten (Foto: ANP)