Tafeltennissters geven Chinezen goed partij, maar niet genoeg

De Nederlandse tafeltennissters hebben zich met pijn en moeite geplaatst voor de kwartfinale van het WK voor landenteams. In Kuala Lumpur werd donderdagochtend afgerekend met Oostenrijk, de mondiale nummers elf. Nederland staat derde op de wereldranglijst.

Het duel begon niet best voor de ploeg van bondscoach en gelegenheidsspeelster Elena Timina. Li Jie (18e op de wereldranglijst) ging namens Nederland met 0-3 onderuit tegen de nummer dertig van de wereld, Liu Jia. Nederland's kopvrouw Li Jiao, 25e van de wereld, was vervolgens totaal niet opgewassen tegen Li Qiangbing, die meer dan 120 plekken lager staat op de ranglijst. 

Uitgerekend Britt Eerland, de laagstgeplaatste van de drie Nederlanders, zorgde voor de ommekeer door Sofia Polcanova met 3-1 klop te geven. Het inspireerde Jiao, die de Oostenrijkse Liu met 3-0 van de tafel speelde en Nederland op 2-2 bracht. In het beslissende duel rekende Jie in een zeer spannende wedstrijd af met Qiangbing: 3-2, nadat de laatste game pas op 13-11 beslist was.

Nederland staat om 12.30 uur (NL tijd) in de kwartfinale tegen China. De livestream van die wedstrijd zullen we hier plaatsen wanneer de tafeltennisbond die beschikbaar maakt. 

Update 12.45 uur

De wedstrijd tegen China is zojuist begonnen en is hier live te kijken (selecteer tafel 2). China speelt met de nummer één van de wereld, de wereldkampioene en de olympisch kampioene, een vrij pittige partij dus voor Jiao, Jie en Eerland.

Li Jiao neemt het in duel één op tegen Liu Shiwen, de mondiale nummer één.

Update 13.16 uur

Jiao begon niet heel goed tegen Liu, maar wist terug te komen en met ijzersterk spel zelfs de eerste game te winnen. De nummer één van de wereld liet vervolgens echter zien niet voor niks op die plek te staan en won overtuigend de volgende drie games, waaronder de laatste zelfs met 11-1. Daardoor was de wedstrijd gespeeld en pakte China een 1-0 voorsprong.

Eerland neemt het nu op tegen Li Xiaoxia, de regerend olympisch kampioene. 

Update 13.47 uur

Eerland verloor de eerste twee games tegen Li, maar gaf de olympisch kampioene vervolgens flink partij. De Nederlandse won de derde game zelfs overtuigend, maar moest zich daarna toch gewonnen geven: 1-3, dus een 0-2 achterstand voor Nederland.

Li Jie moet Nederland nu in de wedstrijd houden door wereldkampioene Ding Ning te verslaan.

Update 14.45 uur

Jie is er niet in geslaagd voor een stunt te zorgen, hoewel ze er bijzonder dichtbij was. Tegen wereldkampioene Ding verloor ze de eerste twee games, maar in de derde game kwam ze van 1-6 terug en won ze de game zelfs met 11-7. Ook het vierde bedrijf was ijzersterk, waardoor er een beslissende vijfde game nodig was. Daarin kreeg Jie zelfs een matchpoint, maar onder meer een bijzonder lullig balletje op de rand van de tafel door Ding brachten China toch de zege: 3-0.