"Team Vluchtelingen" op Olympische Spelen Rio

Het Internationaal Olympisch Comité heeft ingestemd met de vorming van een speciaal vluchtelingenteam. Het Team Refugee Olympic Athletes zal komende zomer in Rio de Janeiro acte de présence geven en zal behandeld worden als elk ander team. 

Daardoor krijgen ze net als elk ander team een welkomstceremonie bij aankomst in het olympisch dorp en kunnen ze met de olympische vlag het stadion binnenlopen tijdens de openingsceremonie. Bij eventuele medailles zal de olympische vlag te zien zijn en wordt de olympische hymne gespeeld. 

Het IOC verwacht dat het team zal bestaan uit zo'n vijf tot tien atleten. Die worden door het Comité uitgekozen op basis van sportieve kwaliteiten, persoonlijke situatie en een door de VN geverifieerde status als vluchteling. Op de shortlist van het IOC staan op het moment 43 atleten waar uit gekozen zal worden. 

"Het gaat om mensen die niet voor een nationaal team uit kunnen komen, niet achter een nationale vlag mee kunnen lopen, maar zo toch verwelkomd worden in de olympische sfeer", zegt IOC-president Thomas Bach. De Spelen kent ook de zogenoemde "Independent Olympic Athletes", maar om daarvoor in aanmerking te komen liggen de criteria doorgaans anders: meestal gaat het om atleten uit landen van wie een bepaalde sportbond of het olympisch comité geschorst is.

Over één atlete is al de nodige discussie ontstaan op sociale media. Taekwondoka Raheleh Asemani, geboren in Iran, plaatste zich in januari voor de Spelen tijdens het Europees olympisch kwalificatietoernooi. Ze deed daar mee als lid van het vluchtelingenteam van de wereldtaekwondobond, maar de in België verblijvende Asemani zou volgens media bij onze zuiderburen in Rio voor België uit kunnen komen.

Dat druist echter volledig tegen de regels in, want op het OKT mocht elk land slechts één deelnemer per gewichtsklasse afvaardigen: Asemani vocht in haar kwartfinale tegen Indra Craen, die altijd al voor België uitkwam. Hoe dit opgelost gaat worden is nog onbekend, maar het lijkt erop dat de kans groter is dat Asemani voor het vluchtelingenteam uitkomt dan voor België.