F1-coureurs tegen nieuwe kwalificatie

De Formule 1-coureurs hebben zich uitgesproken tegen het nieuwe kwalificatiesysteem dat voor dit seizoen ingevoerd moet worden. Dit deden ze achter gesloten deuren tegenover F1-race directeur Charlie Whiting. Ze vinden dat het huidige systeem prima is en dat de nieuwe regels verwarring zaaien.

Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Felipe Massa en Sergio Perez gaven hun mening aan Whiting, waarna Perez tegenover Sky zijn opinie ventileerde. "Wij zijn niet blij met de plannen die ze in willen voeren. Hopelijk kunnen ze het nog aanpassen. Wij zijn van mening dat het voor de fans te gecompliceerd zal worden, terwijl het voor ons nu al lastig genoeg is. Het kwalificatieformat is nu al goed en er is geen reden om dat te veranderen."

In de nieuwe plannen wordt het huidige systeem van drie sessies waarbij aan het einde van de eerste twee sessies de langzaamste rijders afvallen, waarna de tien beste coureurs strijden om de poleposition vervangen. Het is de bedoeling dat er richting het einde van iedere sessie steeds meer rijder afvallen, waarna in de laatste van drie sessies de twee snelste rijders strijden om poleposition.

Er is veel onduidelijkheid over de invoering van het nieuwe systeem. Formule 1-baas Bernie Ecclestone zegt dat de systemen van de FOM er pas voor de Grand Prix van Spanje klaar voor zijn. De teambazen morrelen ondertussen aan de plannen door alleen in Q1 en Q2 rijders af te willen laten vallen en Q3 te laten zoals het nu is, maar dan met acht auto's. Om de plannen toch snel ingevoerd te krijgen is haast geboden. Vrijdag is een vergadering van de World Motor Sport Council van de FIA en voor die dag moet het papierwerk in orde zijn. Kink in de kabel kan Ferrari zijn dat plotseling tegenstander is geworden en hierdoor het nieuwe kwalificatieformat tegen kan houden, omdat er geen unanimiteit onder de Formule 1-teams meer is.