Rek uit tabletmarkt

De vraag van Nederlandse consumenten naar tablets is voor het eerst niet gestegen. Dat blijkt uit cijfers die marktonderzoeker Telecompaper dinsdag naar buiten bracht.

Na jaren van snelle groei sinds de introductie van de eerste iPad in 2010 is het bezit van tablets in Nederland de afgelopen drie kwartalen vrijwel stabiel gebleven. Ongeveer twee op de drie Nederlandse huishoudens had in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar minimaal één tablet. Dat komt neer op 5,2 miljoen huishoudens.

De tablets van 7 tot 10 inch zijn het populairst. De apparaten worden het meest gebruikt om op internet te surfen, te gamen en voor social media.

Marktkenner en hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Cor Molenaar denkt ook dat tablets steeds meer voor die doelen en als tweede scherm bij het tv-kijken gebruikt zullen worden. Voor bijvoorbeeld zakelijk gebruik zijn ze ingehaald door veelzijdiger apparaten als de Microsoft Surface, die eruit zien als een tablet maar eigenlijk volwaardige computers zijn.

Ook de toename van de functionaliteit van smartphones verklaart de afvlakkende populariteit van tablets. "Die zijn over het algemeen meer geaccepteerd en iedereen heeft ze altijd bij zich. Daar komt bij dat smartphones steeds meer toepassingen krijgen en tablets niet."

Rek uit tabletmarkt
Rek uit tabletmarkt (Foto: BuzzT)