'Aanval Rusland op Turkije? Leger mag thuisblijven'

Slechts een op de vier Nederlanders vindt dat Nederland militaire bijstand moet leveren aan Turkije indien dat land wordt aangevallen door Rusland. Dat blijkt uit een enquete van de Atlantische Commissie.

Turkije en Rusland staan in de oorlog in Syrië lijnrecht tegenover elkaar. De Navo, waarvan ook Turkije deel uitmaakt, heeft Artikel 5 als fundament: een aanval op een lidstaat moet worden opgevat als een aanval op alle lidstaten. Dit principe wordt in het geval van een aanval op Turkije maar door een kwart gesteund.

Als het gaat om een aanval op een willekeurige Navo-bondgenoot stijgt het aandeel Nederlanders dat militair bij wil springen naar 39 procent. Omgekeerd verwacht een meerderheid van 71 procent dat de VS te hulp schiet indien Nederland wordt aangevallen.

"Wat je duidelijk ziet is free rider-gedrag: we verwachten wel dat anderen voor ons de kastanjes uit het vuur halen, maar willen zelf liever niet een inspanning leveren", aldus directeur Bram Boxhoorn tegenover de Volkskrant. Volgens hem liggen de cijfers in andere Europese Navo-landen niet veel anders.

Zo'n tweederde van de respondenten kent een 'groot belang' toe aan de Navo. Bij 55-plussers is dit met circa tachtig procent het grootst. Maar bij 18 tot 35-jarigen daalt dat percentage naar een schamele 56 procent.