Nepal wil zijn klimmers terug

Nepal heeft de vergunningen uit 2015 van de bergbeklimmers van de Himalayatoppen verlengd in de hoop dat ze terugkeren. Door de twee zware aardbevingen die het land bijna een jaar geleden troffen, blijven de klimmers weg. Op de flanken van de Mount Everest stierven destijds minstens negentien klimmers toen door de bevingen hun verblijf door brokken ijs werd bedolven.

Als gevolg van de aardbevingen werd het stil op de berghellingen. De overheid in de hoofdstad Kathmandu heeft dinsdag meegedeeld dat de vergunningen voor 2015 kosteloos zijn verlengd. Nepal verdient een aardige cent aan het bergtoerisme. Alleen al een klimvergunning kost omgerekend ongeveer 10.000 euro per persoon. Vorig jaar zegden achthonderd klimmers hun tocht na de aardbevingen af.

Het klimseizoen begint normaal gesproken in maart. Dit keer is het aantal afgegeven nieuwe vergunningen nog bijzonder klein. Wat niet meewerkt, is de staat waarin Nepals infrastructuur na de ramp van april 2015 verkeert. Veel wegen zijn slecht en er is een tekort aan voorraden.

Nepal wil zijn klimmers terug
Nepal wil zijn klimmers terug (Foto: ANP)