'In een half uurtje naar Mars reizen'

De Warp Drive moet nog uitgevonden worden, maar voor in de tussentijd weet Philip Lubin een bruikbaar alternatief. De wetenschapper heeft een methode uitgedokterd die het mogelijk maakt om met ongeveer van zo'n 25 procent van de lichtsnelheid, ruimtereizen te maken.

"Deze technologie is geen science fiction", aldus Lubin, een slimmerik die bij het NIAC-programma (NASA’s Innovative Advanced Concepts) zijn centen verdient.

De revolutionaire techniek die Lubin voorstelt, ziet er in theorie erg simpel uit: Neem een ruimteschip, zet er een zeil op en schiet met een laser op het zeil, zodat het schip versnelt. Lubin zelf heeft het zeilsysteem DE-STAR gedoopt. Oftewel het Directed Energy System for Targeting of Asteroids and ExplorRation, zoals het zo mooi in het buitenlands klinkt. Een flinterdunne, kleine ruimteveer met een zeil van een meter bij een meter zou in theorie in 30 minuten een bezoekje kunnen brengen aan onze nabije buur, Mars.

Hetzelfde vaartuig zou de Voyager 1 na drie dagen inhalen. Die laatste werd in 1977 gelanceerd. Na 15 jaar zeilen zou het aankomen bij het dichtstbijzijnde andere sterrenstelsel, Alpha Centauri.

Een klein nadeeltje is dat hoe groter de schepen worden, hoe langzamer ze zouden gaan, of hoe meer energie er nodig is om een aanvaarbare versnelling te krijgen. Voor de eerdergenoemde ruimteverkenner zou je al een laserbron van 50 tot 70 Gigawatt nodig hebben. Deze bron zou in een baan om de aarde moeten cirkelen, om precies op tijd het ruimteschip een 'zetje' te geven. Probleem is ook dat het ding ongeveer net zo goed kan remmen als Jos Verstappen; dit ligt (nog) niet binnen de mogelijkheden.

Een robotvaartuig van 100 kilogram zou met de techniek van Lubin in drie dagen op de koffie bij Mars kunnen komen. Binnen een straal van 25 lichtjaar zijn er ook genoeg exo-planeten te bezoeken, waarvan er enkele mogelijk leefbaar zouden kunnen zijn.

Jammer genoeg wordt er nog niets daadwerkelijk gedaan met het idee, maar de techniek is aanwezig. Een van Lubin's projecties zou een klein ruimteschip zijn, die helemaal is volgestouwd met meetapparatuur. Deze zou dan regelmatig de aarde verwittigen van de dingen die hij onderweg tegenkomt. Binnen twintig jaar zou de dappere ruimtereiziger bij Alpha Centauri kunnen aankomen, ongeveer dezelfde hoeveelheid tijd die New Horizons nodig had om bij de planeet dwergplaneet Pluto aan te komen.


Lubin zelf legt het even uit...