Mobiele webpagina's sneller geladen

Als mobiele websites niet binnen drie seconden laden is de kans groot dat mensen de trage website links laten liggen. Google is woensdag daarom begonnen met het uitrollen van het Accelerated Mobile Pages Project, ofwel AMP-pagina's die surfen op smartphones en tablets een stuk sneller maken.

Webpagina's die gemaakt zijn met AMP toont Google voortaan bovenaan de lijst zoekresultaten in de sectie belangrijke artikelen (Top stories). "Elk verhaal dat je kiest om te lezen zal razendsnel laden en het scrollen door het artikel is gemakkelijker. Het scrollen zal geen eeuwigheid meer in beslag nemen en de pagina zal niet verspringen tijdens het lezen", belooft Google.

"Het wordt ook gemakkelijk om snel te bladeren door de zoekresultaten door te swipen van de ene AMP-pagina naar de andere." Google claimt dat AMP-pagina's op mobiele devices vier keer zo snel laden en tien keer minder data verbruiken dan gewone websites.

Samenwerking
Om het mobiele internet sneller te krijgen, werkt Google sinds oktober aan AMP. Dat gebeurt in samenwerking met honderden uitgevers, technologiebedrijven en advertentiebedrijven in een open source-omgeving. "Er is nog veel werk te doen, maar het is geweldig te zien hoe de industrie samenwerkt aan het gezamenlijke doel om het mobiele web te verbeteren."

Facebook biedt in zijn iOS-app al langer een vergelijkbare functie aan, de zogeheten instant articles laden sneller dan reguliere websites.

Mobiele webpagina's sneller geladen
Mobiele webpagina's sneller geladen (Foto: BuzzT)