Weer meer baby's in Brazilië met hersenaandoening

Het aantal kinderen in Brazilië dat vermoedelijk is geboren met een neurologische afwijking die in verband wordt gebracht met het zikavirus, is weer toegenomen. Tot nu toe hebben 4690 baby's waarschijnlijk microcefalie, maakte het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid dinsdag bekend. Een week geleden stond het aantal nog op 4443. Bij 583 baby's staat vast dat ze de ziekte hebben. Dat zijn er 75 meer dan vorige week.

Het zikavirus zou schadelijk zijn voor de hersenen van ongeboren baby's. Hoewel er nog geen sluitend bewijs is dat microcefalie wordt veroorzaakt door het virus, wordt daar wel sterk rekening mee gehouden. Kinderen met de ziekte worden geboren met een abnormaal klein hoofd, wat leidt tot niet goed ontwikkelde hersenen.

Besmetting door seks
In de Verenigde Staten zijn veertien nieuwe gevallen van het zikavirus ontdekt. Zij hebben het virus waarschijnlijk opgelopen door seksueel contact met besmette mannen, zegt de Amerikaanse CDC, een gezondheidsorganisatie die zich bezighoudt met het opsporen en behandelen van ziektes, dinsdag.

De CDC doet nog onderzoek naar de besmettingen. Onder de nieuwe gevallen is ook een aantal zwangere vrouwen. Mannen die onlangs in een gebied zijn geweest waar het zikavirus heerst, wordt aangeraden condooms te gebruiken of geen seks te hebben met een vrouw die zwanger is.

Het zikavirus wordt voornamelijk verspreid door muggen, maar er duiken steeds meer gevallen op waarbij het virus waarschijnlijk door seks is overgedragen. Er is tot nu toe alleen bewijs dat mannen vrouwen kunnen besmetten. Andersom is het nog niet voorgekomen.

Weer meer baby's Brazilië met hersenaandoening
Weer meer baby's Brazilië met hersenaandoening (Foto: ANP)