Utrecht krijgt raamprostitutie terug

De kans is groot dat Utrecht in 2017 weer raamprostitutie heeft. Er is een bouwer gevonden die 162 werkruimtes wil bouwen op de nieuwe plek die de stad heeft aangewezen voor raamprostitutie. Daarnaast wil prostituee Caja van Tolie met haar bedrijf Freya zeventien ramen gaan exploiteren in de Hardebollenstraat, waar vroeger ook sekswerkers zaten.

Dat schrijft burgemeester Jan van Zanen van Utrecht donderdag in een brief aan de raad. De raamprostitutie verdween in 2013 uit Utrecht, toen de gemeente alle vergunningen van exploitanten introk wegens verdenkingen van mensenhandel en uitbuiting.

De bouwer van de nieuwe raamprostitutieplek wil sekspanden met verschillende gevels gaan bouwen. Er komt begroeiing tegen de achterkant van de panden, zodat ze in de omgeving passen. Van Zanen verwacht dat de bouwer in de zomer het definitieve groene licht krijgt.

Freya wil prostituees op zzp-basis laten werken. De gemeente wilde eigenlijk geen betaalde seks terug in de Hardebollenstraat, maar overweegt het plan van Freya toch. Een integriteitsadvies is al binnen. Eind februari houdt de gemeente een hoorzitting.

Utrecht krijgt raamprostitutie terug
Utrecht krijgt raamprostitutie terug (Foto: ANP)