Rutte tegen inzetten grondtroepen in Syrië

Nederland is geen voorstander van ingrijpen met grondtroepen in Syrië. Dat zei premier Mark Rutte woensdag. "Het inzetten van grondtroepen in Syrië met de chaos die er op dit moment is, lijkt me geen logische vervolgstap."

De premier wees erop dat de situatie in het door burgeroorlog verscheurde land complex is en dat er geen overhaaste stappen moeten worden gezet.

De Turkse regering zinspeelt op de inzet van grondtroepen. Ook Saudi-Arabië zou hier wel voor voelen. De Turkse vicepremier Yalcin Akdogan pleitte woensdag nog voor het instellen van een veiligheidszone van 10 kilometer in het noorden van Syrië.

De Tweede Kamer is bezorgd over de rol van Turkije in het conflict. Volgens minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken hebben de Turken de inzet van grondtroepen nog niet in de NAVO aan de orde gesteld. De Amerikanen voelen weinig voor een offensief op de grond.

Koenders verwacht trouwens niet snel een staakt-het-vuren in Syrië. "Het is duidelijk dat het realiseren van een wapenstilstand tijd zal vergen", schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer. Gesprekken met de oppositie hierover hebben nog niet plaatsgevonden.

Vorige week kwamen de achttien landen en organisaties van de International Syria Support Group (ISSG) een bestand overeen voor Syrië. "De internationale ontwikkelingen sinds de ISSG-bijeenkomst stemmen vooralsnog weinig hoopvol", aldus de minister. VN-gezant Staffan de Mistura is in Damascus om te praten over het bestand.

Rutte tegen inzetten grondtroepen in Syrië
Rutte tegen inzetten grondtroepen in Syrië (Foto: ANP)