'Vrouwen toch geweigerd bij beachvolleybaltoernooi Iran'

Een ruime week geleden konden we melden dat het voor vrouwen toegestaan zou zijn om deze week bij een internationaal beachvolleybaltoernooi in Iran te komen kijken. Naar nu blijkt zou dat wel eens een illusie geweest kunnen zijn, hoewel niet helemaal zeker is wat de exacte situatie is rond het toernooi op het Kish-eiland.

Een Iraanse wilde maandagochtend een kijkje gaan nemen bij het toernooi, maar dat liep niet zoals gepland. "Wat ga je doen?", kreeg ze te horen van een beveiliger. "Naar de wedstrijden kijken", antwoordde ze enthousiast. "Nee, dat is verboden", zo klonk het echter onverbiddelijk. In plaats van er tegenin te gaan besloot ze dan maar om te draaien en op dat moment hoorde ze van even verderop wat vrouwen roepen. Zij zaten op het dak van een koffiezaak aan de overkant, waar vandaan ze de wedstrijden enigszins konden volgen.

"De eigenaar van die zaak had de vrouwen die bij de ingang van het toernooi geweigerd waren uitgenodigd om gratis vanaf zijn dakterras te kijken", aldus de Iraanse. De vriendelijke baas zou zelfs een aantal mannen van het terras gestuurd hebben. "Wegwezen, jullie worden wél toegelaten in het stadion, dus als je wilt kijken ga je daar maar zitten", zou hij tegen hen gezegd hebben, zodat er meer plaats was voor vrouwen die wilden kijken. 

Dat één lokale koffiezaakeigenaar de vrouwen helpt om de wedstrijden te kijken lost het probleem uiteraard niet op. Wereldvolleybalbond FIVB kwam met het ietwat gezapige antwoord dat er een klein misverstand was met de organisatie van het toernooi. Het zou inmiddels opgelost zijn en er zou gewoon weer 'volle toegang' zijn voor iedereen. Berichten op Twitter melden echter het tegenovergestelde. "Dit is de tweede dag van het toernooi, maar nog altijd is het alleen toegankelijk voor mannen", aldus de anonieme Iraanse namens een lokale actiegroep. 

De FIVB zegt ondertussen blij te zijn en iedereen welkom te willen heten op het World Tour-evenement in Kish, maar vooralsnog lijken de lokale autoriteiten daar dus weinig zin in te hebben.