Spectaculaire shorttrackfinale op Jeugdspelen

Het shorttrack heeft dinsdag op de Jeugd Olympische Spelen voor het nodige spektakel gezorgd. De 500 meter stond voor de dames en heren op het programma, met in beide wedstrijden Zuid-Koreanen als grote favorieten.

Bij de dames stonden er dan ook twee schaatsters uit Korea in de finale: Kim Ji-yoo en Lee Su-youn, goed voor goud en zilver op de 1000 meter. Het was verrassend de Hongaarse Petra Jaszapati die vlak voor het einde van de A-finale op kop lag, maar op dat moment liep het fout. Jaszapati werd onderuit geschoffeld door het Koreaanse tweetal, dat vervolgens 'zegevierend' de finish passeerde. Ze werden beiden gediskwalificeerd, met als gevolg dat de als laatste gefinishte Chinese Zang Yize het goud kreeg en Jaszapati werd getroost met zilver.

De grootste verrassing was er voor de winnares van het brons. Dat werd namelijk plotseling de Bulgaarse Katrin Manoilova, winnares van de B-finale. "Een andere deelneemster tikte me op mijn schouders terwijl ik op de tribune zat. Ze zei dat ik naar het scorebord moest kijken, 'want volgens mij heb je een medaille gewonnen'. Ik draaide me om naar mijn coach en het enige dat ik kon zeggen was 'Wow'", aldus de verbaasde Manoilova. De Nederlandse Gioya Lancee moest genoegen nemen met plek tien.

De Chinese Zang krijgt te horen dat ze geen brons, maar goud gewonnen heeft na diskwalificatie van beide Koreaanse dames (Foto: YIS/Jed Leicester)
De Chinese Zang krijgt te horen dat ze geen brons, maar goud gewonnen heeft na diskwalificatie van beide Koreaanse dames (Foto: YIS/Jed Leicester)

Bij de heren was het spektakel wellicht iets kleiner, ook daar werd een Koreaan het goud afgenomen na een diskwalificatie. Hwang Dae-haen passeerde de finish als eerste, maar kon het goud niet ophalen. Dat ging naar landgenoot Hong Kyung-hwan, die een fractie van een seconde voor de Japanner Kazuki Yoshinaga eindigde. Na zilver op de 1000 meter pakte Ma Wei nu het brons op de 500. 

De damesfinale (Bron: YouTube)