Canadese stunt met rodelgoud, Argentijnse valt op

Brooke Apshkrum heeft op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer voor een fikse verrassing gezorgd. De Canadese rodelaarster veroverde op de olympische baan van 1994 het goud, terwijl ze dit seizoen in de World Cup bij de jeugd nog niet eens het podium haalde. Daar komt dan nog bij dat veel van haar concurrentes op maandag doorgaans in de World Cup voor junioren uitkomen, één stapje hoger.

In de trainingen maakte Apshkrum in Lillehammer al indruk, maar daar werd de toon vooral gezet door de Russische Olesya Mikhaylenko: vijf keer de snelste en één keer tweede. De nummer drie van de World Cup junioren kwam er echter niet aan te pas tijdens de wedstrijd en werd 'slechts' vijfde. De nummer één uit de World Cup, Jessica Tiebel, was net op tijd hersteld van ziekte om mee te kunnen doen.

De Duitse pakte de leiding in de eerste run, maar moest die in de tweede afdaling uit handen geven aan Apshkrum, die 0,071 seconden sneller bleek. Madeleine Egle uit Oostenrijk greep het brons op 0,241 seconden, nadat ze na run één nog tot op de duizendsten dezelfde tijd had als Apshkrum. Grote indruk maakte overigens ook de Argentijnse Veronica Maria Ravenna. De 17-jarige voornamelijk in Amerika woonachtige rodelaarster zorgde met plek zeven voor het nodige exotische bloed in de top-10.

Brooke Apshkrum op weg naar verrassend jeugdolympisch goud in Lillehammer (Foto: YIS/Jon Buckle)
Brooke Apshkrum op weg naar verrassend jeugdolympisch goud in Lillehammer (Foto: YIS/Jon Buckle)

Bij de dubbels ging het goud wel naar de favorieten. Felix Schwarz en Lukas Gufler waren tijdens de trainingen al erg sterk en lieten geen spaan heel van de concurrentie. De nummers één in de World Cup bij de jeugd zetten de Duitsers Hannes Orlamünder en Paul Gubitz op 0,854 seconden, een zeer grote marge in het rodelen. Vsevolod Kashkin en Konstantin Korshunov brachten Rusland op 1,012 seconden het brons.