Eindelijk goud voor Noren op Spelen Lillehammer

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer hebben de Noorse thuisfans eindelijk een gouden medaille kunnen vieren. Biatleet Sivert Guttorm Bakken won in het beroemde Birkebeineren Stadion de achtervolging over 10 kilometer. 

Bakken won een dag eerder zilver op de sprint en mocht maandag dus als tweede vertrekken in de achtervolging. Na de eerste schietbeurt lag hij na één fout een paar seconden achter de Rus Egor Tutmin, wat na de tweede keer schieten nog steeds het geval was. Bij de derde schietbeurt ging het voor Tutmin echter fout: drie van de vijf schoten misten doel en dat was zelfs met zijn langlaufsnelheid te veel om goed te maken. De Rus kwam 1:10 minuten na Bakken over de streep en pakte zilver, waarmee hij landgenoot Said Karimulla Khalili nog net achter zich hield. De Fransman Emilien Claude, winnaar van de sprint, maakte zes fouten en viel terug tot plek vijf op ruim twee minuten van Bakken.

Bakken (links) en Tutmin (rechts) in duel tijdens de achtervolging in de bossen van Lillehammer (Foto: YIS/Al Tielemans)
Bakken (links) en Tutmin (rechts) in duel tijdens de achtervolging in de bossen van Lillehammer (Foto: YIS/Al Tielemans)

De wedstrijd bij de dames, over 7,5 kilometer, kende een spannend verloop. De als vierde vertrokken Oekraïnse Khrystyna Dmytrenko begon met twee missers, maar schoot daarna telkens foutloos. Zo kon ze bij de vierde en laatste schietbeurt de leiding overnemen, maar ze werd wel achterna gezeten door een tweetal: Marthe Krakstad Johansen uit Noorwegen en Lou Jeanmonnot Laurent, de Française die tot de vierde keer schieten aan de leiding ging. Johansen en Jeanmonnot Laurent konden Dmytrenko echter niet bijhalen en moesten het uitvechten om zilver. Dat werd een ware millimetersprint waarin de Noorse voor eigen publiek het zilver veroverde. De Duitse Juliane Frühwirt won zondag de sprint, maar viel mede door zes missers terug tot plek twaalf.