'Veel artsen melden falen van collega niet'

Artsen die collega's niet goed zien functioneren, zeggen daar in veel gevallen niets over. Dat melden onderzoekers van het Radboudumc maandag in Trouw na onderzoek onder 4000 werknemers in de zorg.

Meer dan een kwart van de bevraagde zorgverleners gaf aan het afgelopen jaar geconfronteerd te zijn met een disfunctionerende collega. Een groot deel daarvan zegt daarop actie te hebben ondernomen door de betreffende collega of een leidinggevende aan te spreken. Maar een op drie trekt juist niet aan de bel. Artsen geven aan behoefte te hebben aan meer ondersteuning bij het omgaan met die situaties. Ze weten vooral niet goed hoe om te gaan met situaties buiten de eigen organisatie.

Open cultuur
Het onderzoek laat ook zien dat een open cultuur, waar het gewoon is om elkaar aan te spreken op gedrag, belangrijk is voor de patiëntveiligheid. Ernstige incidenten ontstaan meestal na teamfalen in organisaties waar een transparante cultuur ontbreekt, aldus de onderzoekers.

"De afgelopen jaren is er in de Nederlandse gezondheidszorg veel gebeurd om het optimaal functioneren van zorgverleners te stimuleren", zegt onderzoeker Tijn Kool. "Het is belangrijk om nu ook het omgaan met en de rehabilitatie bij verminderd functioneren van zorgverleners te verbeteren."

'Veel artsen melden falen van collega niet'
'Veel artsen melden falen van collega niet' (Foto: ANP)