'Opsporingseenheid nodig voor matchfixing'

Er moet een speciale opsporingseenheid komen die matchfixing, fraude, corruptie en witwasserij in de sport aanpakt. Daarvoor pleit de PvdA maandag. "Matchfixing is een grote bedreiging voor de sport in Nederland. Sport moet een feest zijn voor de ware liefhebbers en geen speelbal voor criminelen", aldus Kamerlid Tjeerd van Dekken in aanloop naar de hoorzitting die maandag is over dit onderwerp. "Wie de sport crimineel beïnvloed moet hard aangepakt. Bestrijding van matchfixing moet topprioriteit zijn."

De hoorzitting is op de dag dat via de Volkskrant naar buiten kwam dat matchfixing ook in het Nederlandse betaalde voetbal heeft plaatsgevonden. Uit onderzoek van de integriteitseenheid van de nationale voetbalbond blijkt dat Ibrahim Kargbo, destijds speler van Willem II, een afspraak maakte met matchfixer Wilson Raj Perumal uit Singapore over een nederlaag van Willem II in de wedstrijd tegen FC Utrecht op 9 augustus 2009 (0-1).

"We moeten niet naïef zijn in Nederland, matchfixing vindt hier ook plaats. Matchfixing maakt het vertrouwen in een eerlijke sport kapot en uit onderzoek blijkt dat er relaties liggen met zware criminaliteit", zegt Hanke Bruins Slot, Tweede Kamerlid van het CDA. "Het CDA wil graag weten van betrokken organisaties zoals de KNVB, tennisbond en het Openbaar Ministerie of zij over voldoende instrumenten beschikken matchfixing aan te pakken en wat de politiek hier verder aan kan bijdragen."

Michiel van Nispen van de SP zegt: "Vreselijk. Wedstrijden horen op het veld en niet op de gokmarkt beslist te worden. We moeten meer doen om matchfixing te voorkomen en te bestrijden."

'Opsporingseenheid nodig voor matchfixing'
'Opsporingseenheid nodig voor matchfixing' (Foto: ANP)