KNVB bevestigt matchfixing bij wedstrijd Willem II

Er is voor het eerst in Nederland officieel matchfixing vastgesteld door de integriteitseenheid van de KNVB. De Eredivisiewedstrijd FC Utrecht - Willem II, gespeeld op 9 augustus 2009 met 1-0 als uitslag, is gefixt door Wilson Raj Perumal. Hij maakte afspraken met voormalig Willem II-speler Ibrahim Kargbo over het verlies van de ploeg uit Tilburg, zo blijkt uit emails tussen Perumal en Kargbo.

Kargbo zou samen met aanvoerder Michael Aerts en een derde voetballer 25.000 euro krijgen van Perumal als de fix geslaagd was, maar er werd niet volgens de afspraak met meer dan één doelpunt verschil verloren. Het staat volgens de voetbalbond echter dus wel vast dat er afspraken over de wedstrijd zijn gemaakt. Er is verder onvoldoende bewijs dat Aerts en de derde voetballer, wiens naam onbekend is, betrokken zijn bij de deal.

"Het Nederlandse voetbal heeft op dit gebied als een van de laatste in Europa officieel zijn onschuld verloren," zegt operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB. "We weten dat matchfixing niet stopt bij de landsgrenzen en de KNVB zegt al lang dat het ook in de Nederlandse competities voor kan komen. Toch is het slikken nu het officieel vaststaat. Voor Willem II, hun fans en iedereen die betrokken is bij het voetbal. Tegelijkertijd hopen we dat dit ook iets oplevert. Namelijk dat het bijdraagt aan de urgentie in Nederland om deze plaag in de sport te bestrijden."

Naast de Eredivisiewedstrijd is er nog wedstrijd waarbij de uitslag waarschijnlijk gemanipuleerd is. De benefietwedstrijd tussen het nationale elftal van Sierra Leone en Willem II op 14 november 2009 is georganiseerd door Football 4U, het bedrijf van Perumal. Er zijn onvoldoende bewijzen gevonden dat deze wedstrijd gefixt is, maar de integriteitseenheid stelt wel vast dat deze wedstrijd georganiseerd is om er op te kunnen gokken.

De KNVB deelt de resultaten van het onderzoek met de UEFA, FIFA en het Functioneel Parket. Laatstgenoemde is onderdeel van het Openbaar Ministerie en voert een strafrechtelijk onderzoek uit naar de zaak. De aanklager van de KNVB kan Kargbo niet meer tuchtrechtelijk vervolgen omdat hij geen lid meer is van de bond. Wel is er besloten dat hij ook in de toekomst geen lid meer kan zijn, waardoor Kargbo in Nederland niet meer kan spelen of trainer kan zijn van een ploeg.