The Revenant en Mad Max: Fury Road grote winnaars BAFTA Awards

Gisteravond werden voor de 69e keer de British Academy Film Awards uitgereikt. Bij de ceremonie in het Royal Opera House in Londen, die werd gepresenteerd door Stephen Fry en Gugu Mbatha-Raw, was de film The Revenant de grote winnaar. De film van Alejandro G. Iñárritu mocht maar liefst 5 filmprijzen in ontvangst nemen. Zo won The Revenant prijzen in de categorieën Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur, Beste Camerawerk en Beste Geluid.

Ook de film Mad Max: Fury Road viel meerdere malen in de prijzen. Zo mocht de apocalyptische rolprent van George Miller prijzen ontvangen voor Beste Production Design, Beste Kostuum Ontwerp, Beste Make-Up & Haar en Beste Montage.

Brie Larson mocht als Beste Actrice een BAFTA mee naar huis nemen voor haar rol van Joy 'Ma' Newsome in de film Room, terwijl Kate Winslet een filmbeeldje in ontvangst mocht nemen in de categorie Beste Actrice in een Bijrol voor haar aandeel in de film Steve Jobs. In de categorie Beste Acteur in een Bijrol ging de BAFTA naar Mark Rylance (Bridge of Spies). Tom McCarthy en Josh Singer ontvingen een BAFTA voor het Beste Originele Scenario met hun verhaal voor de indringende dramafilm Spotlight.

In de categorie Beste Bewerkte Scenario ging de filmprijs naar Adam McKay en Charles Randolph voor hun bewerking van het boek The Big Short van Michael Lewis. Ook John Crowley, Finola Dwyer, Nick Hornby en Amanda Posey mochten het podium opkomen om een BAFTA in ontvangst te nemen voor de film Brooklyn, die werd uitgeroepen tot Beste Film van Britse bodem.

De muzikale documentaire Amy, over het leven van de in 2011 overleden zangeres Amy Winehouse, ontving een BAFTA als Beste Documentaire. Ook de legendarische componist Ennio Morricone mocht voor het eerst in 25 jaar weer een BAFTA Film Award ophalen. Morricone, die eerder al de begeerde Britse filmprijs in ontvangst mocht nemen voor onder meer Once Upon A Time In America (1984), The Untouchables (1987) en Nuovo Cinema Paradiso (1988), won de BAFTA ditmaal voor zijn prachtige filmmuziek voor de film The Hateful Eight van Quentin Tarantino.

Chris Corbould, Roger Guyett, Paul Kavanagh en Neal Scanlan vielen, niet geheel verrassend, in de prijzen in de categorie Beste Visuele Effecten, met hun uitstekende werk voor de film Star Wars: The Force Awakens. In de categorie Beste Niet Engelstalige Film was de zwartgallige Spaanse komedie Relatos Salvajes (Wild Tales) van Damián Szifron de winnaar. Pixar mocht in de categorie Beste Animatiefilm een BAFTA op komen halen voor de door Pete Docter geregisseerde film Inside Out.

In de categorie Beste Korte Animatiefilm werd de prijs gewonnen door de film Edmond van Nina Gantz en Emilie Jouffroy. Als Beste Korte Film mochten Caroline Bartleet en Rebecca Morgan een BAFTA ontvangen voor hun film Operator. De EE Rising Star Award, de filmprijs voor meestbelovende nieuwkomer in de Britse filmwereld, ging dit jaar naar acteur John Boyega, die we als het personage Finn zagen schitteren in de film Star Wars: The Force Awakens. De BAFTA voor Beste Debuterende Britse Schrijver, Regisseur of Producer ging dit jaar naar schrijver en regisseur Naji Abu Nowar en producer Rupert Lloyd voor hun bijdrage aan de film Theeb.