Goud Kulizhnikov op 500 meter

Pavel Kulizhnikov heeft voor het tweede jaar op rij de 500 meter gewonnen op het WK afstanden. In Kolomna stond de Rus na de eerste omloop nog nipt achter zijn landgenoot Ruslan Murashov, maar een vrijwel perfecte tweede rit (34,42) bracht hem alsnog de gouden medaille met een ruime marge. Murashov viel tegen in de tweede rit, maar werd ondanks zijn 35,08 nog wel tweede in het eindklassement.

De tweede omloop werd gekenmerkt door vele (bijna) valpartijen. Onder meer Kai Verbeij ging hard onderuit en viel daardoor ver terug in het klassement. Beste Nederlander in de tweede omloop was Ronald Mulder, die tiende werd in het eindklassement. Achter Kulizhnikov en Murashov was er wel een hevige strijd om de derde plaats.

Mika Poutala stond na de eerste omloop op die plek, maar zag dat de Canadees Alex Boisvert-Lacroix een sterke 34,70 noteerde in de tweede rit. De nummer tien in het klassement na de eerste rit wist daarmee flink te stijgen en Poutala in het klassement uiteindelijk met 0,006 voor te blijven.