Russen domineren op eerste 500 meter

Pavel Kulizhnikov en Ruslan Murashov hebben in de eerste omloop van de 500 meter bij het WK afstanden vrijwel dezelfde tijd neergezet. Mursashov bleek 0,005 sneller dan zijn rappe Russische landgenoot, die eerder dit seizoen het wereldrecord op 33,98 had gebracht.

Met de 34,60 van beide bleven ze de Fin Mika Poutala 0,29 seconden voor en lijkt het een strijd te gaan worden tussen de twee Russen. In de tweede omloop zullen ze in de laatste rit tegen elkaar rijden. Grootste tegenvallers in de eerste omloop waren de Canadezen, maar vooral de Nederlanders.

Twee jaar geleden werd bij de Olympische Spelen in Sochi nog een 'sweep' gehaald door Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder. Bij dit toernooi zijn alleen de laatste twee aanwezig en staat Ronald Mulder er het beste voor op plaats twaalf. Hij staat op 0,2 seconden van de nummer drie Poutala. Smeekens had een slechte bocht en werd in 35,20 slechts twintigste. Nederlands kampioen Kai Verbeij had ook een slechte laatste bocht en staat dertiende op 0,01 van Ronald Mulder.