Nog zes Republikeinen in presidentsrace VS

De strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten is weer een stukje overzichtelijker geworden. De Republikeinse kandidaat Jim Gilmore, een laagvlieger die nauwelijks steun had, is uit de strijd gestapt.

De 66-jarige Gilmore, oud-gouverneur van Virginia, kandideerde zich afgelopen zomer als zeventiende Republikein. Hij wist echter geen potten te breken. Gilmore mocht nauwelijks aan tv-debatten deelnemen en werd in veel nationale peilingen niet eens meegenomen.

Het Republikeinse deelnemersveld was na de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire al flink uitgedund; kandidaten die grofweg 1 tot 7 procent van de kiezers wisten te binden, staakten hun strijd. Maar Gilmore, die minder dan 0,1 procent scoorde, was tot de verbazing van velen nog altijd in de race.

Gilmore haalde in Iowa slechts twaalf stemmen en in New Hampshire 133. Hij wijt zijn slechte resultaten zelf aan de opzet van de tv-debatten. Gilmore kwalificeerde zich hier herhaaldelijk niet voor, omdat hij nauwelijks scoorde in de peilingen. Eerder deze week, na de voorverkiezingen in New Hampshire, staakten gouverneur Chris Christie en oud-zakenvrouw Carly Fiorina al hun strijd.

Nu Gilmore ook is gestopt, zijn er nog zes Republikeinen over: Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio, Jeb Bush, John Kasich en Ben Carson. De zes kandidaten gaan vanavond weer met elkaar in debat bij tv-zender CBS News. Het is het negende tv-debat van de Republikeinen, precies een week voor de voorverkiezingen in South Carolina en kort daarna Nevada. Bij de Democraten zijn nog twee kandidaten in de race: Hillary Clinton en Bernie Sanders.