Dijksma wil snel wereldwijd prijskaartje CO2

Er moet snel een wereldwijde prijs komen voor de uitstoot van vervuilende kooldioxide (CO2). Dat is van cruciaal belang om de afspraken gemaakt tijdens de klimaattop in Parijs te realiseren, meent staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu).

Op een bijeenkomst vrijdag in de Franse hoofdstad waar wordt gesproken over kansen om vooruitgang te boeken na de klimaattop, zal de staatssecretaris zich sterk maken voor een wereldwijde kooldioxideprijs. Ze organiseert het evenement samen met de Franse minister Ségolène Royal van Milieu. CO2 is een belangrijke oorzaak van de opwarming van de aarde.

Een mondiaal prijskaartje voor CO2-uitstoot "maakt investeren in duurzame alternatieven zoals windmolenparken aantrekkelijker", aldus de bewindsvrouw in een verklaring. "Zo betaalt de vervuiler en concurreert de industrie op een mondiaal eerlijk speelveld."

Koppelen
Op dit moment hanteren landen en regio's nog verschillende systemen om de prijs van de uitstoot van kooldioxide voor bedrijven te berekenen. Om op wereldniveau de regels voor CO2-beprijzing gelijk te krijgen, probeert de Wereldbank deze verschillende mechanismen te koppelen.

Een wereldwijde prijs moet ertoe leiden dat het gebruik van vervuilende kolen door bedrijven afneemt. Ook kunnen ondernemingen hun activiteiten dan niet meer naar landen verplaatsen waar ze niet hoeven te betalen voor hun CO2-uitstoot.

Dijksma wil het tijdelijke voorzitterschap van de EU gebruiken om de kwestie op de agenda te zetten. Zo komt het onderwerp aan de orde tijdens de informele milieuraad van de EU-lidstaten medio april in Amsterdam.

Dijksma wil snel wereldwijde prijskaartje CO2
Dijksma wil snel wereldwijde prijskaartje CO2 (Foto: ANP)