Ambtenaar zes jaar ongemerkt afwezig

Een Spanjaard die een onderscheiding zou krijgen voor zijn jarenlange werkijver, kreeg in plaats daarvan een fikse boete. Ambtenaar Joaquin Garcia was namelijk al minstens zes jaar afwezig, zonder dat iemand dat had opgemerkt. Dat schrijft De Standaard.

De afwezigheid van Garcia kwam aan het licht toen de man een onderscheiding zou ontvangen voor zijn lange staat van dienst. De ambtenaar moest toezien op de bouw van een waterbedrijf, maar hij kwam zes jaar lang niet opdagen. Zijn loopbaan bij waterbedrijf Aguaz de Cadiz begon in 1990. Hij streek er een jaarloon van 37.000 euro op.

In 2010, na twintig jaar dienst, viel de Spanjaard echter door de mand. De gemeentelijke overheid dacht dat Aguaz de leiding over de man had en omgekeerd. Sinds 2004 was Garcia niet meer op de werkvloer komen opdagen.

Boete
In plaats van een onderscheiding heeft Garcia nu een boete van bijna 27.000 euro gekregen wegens afwezigheid en werkverzuim. Hij werd niet ontslagen, want de 69-jarige man is inmiddels met pensioen.

Garcia ontkent trouwens gedeeltelijk. Hij zegt dat hij dagelijks kwam opdagen, om dan telkens vast te stellen dat hij niks te doen had. Hij trok hierover niet aan de bel omdat hij zijn gezin moest onderhouden en moeilijk een andere baan kon vinden.

Spanje
Een Spaanse ambtenaar was jarenlang ongemerkt afwezig.