Australië wil vrouwelijke en mannelijke sporters gelijk behandelen

De Australische regering heeft sportbonden in het land opgeroepen om mannelijke en vrouwelijke sporters gelijk te behandelen. Het gaat daarbij onder meer om het sturen van de atleten naar grote evenementen en toernooien, zoals de Olympische Spelen. 

Sportminister Sussan Ley en John Wylie - voorzitter van sportcommissie ASC - hebben een brief geschreven naar de dertig Australische sportbonden die het meeste geld ontvangen van de overheid. De aanleiding was dat vrouwelijke sporters vreemd genoeg vaak minder goede reisomstandigheden krijgen naar de grote evenementen. 

Het grootste schandaal hierin vond plaats voor de Spelen van 2012: de Australische basketbalbond stuurde de mannenploeg in de luxueuze business class naar Londen, terwijl de dames opgevouwen zaten in de economy class. Eenmaal op de Spelen bleek dat de behandelijk ook op sportieve gronden onterecht was. De mannen gingen in de kwartfinales onderuit, terwijl de minder goed behandelde vrouwen brons pakten. 

Onder meer de cricketbond en andere sportbonden lieten weten ook dergelijke 'regels' te hanteren, waarbij de mannen de luxere reizen toebedeeld krijgen. De brief van Ley en Wylie vertelt dat gelijke behandeling rondom de reizen voortaan een criterium zal worden voor het investeren in bepaalde bonden. Zo kan het gebeuren dat de geldkraan dichtgedraaid wordt voor Australische bonden die zich niet aan de nieuwe regels houden.

"We kunnen geen enkele reden bedenken waarom we nu, in 2016, nog altijd zulke grote verschillen zouden moeten zien tussen de reis- en verblijfomstandigheden van mannen en vrouwen op bijvoorbeeld WK's", aldus de brief. "Sport speelt een grote rol in Australië en het zou moeten tonen dat iedereen die de Australische kleuren kan dragen ook gelijk behandeld wordt."

Kathryn Gill van de Australische voetballersvakbond is er blij mee. "De Australische sportvrouwen hebben jarenlang weinig mee kunnen krijgen van de universele waarden van sport, zoals gelijke behandeling. Ze zijn continu behandeld als tweederangsburgers in plaats van de topatleten van wereldniveau, die ze wel zijn."