Denver Broncos winnen Super Bowl 50

De Denver Broncos hebben de vijftigste editie van de Super Bowl gewonnen. In de finale van de american footballcompetitie NFL was de ploeg van quarterback Peyton Manning duidelijk te sterk voor de Carolina Panthers van Cam Newton. De Broncos wonnen met 24-10 en pakten na 1997 en 1998 voor de derde keer de Vince Lombardi Trophy. Manning kreeg het best mogelijke afscheid, want de 39-jarige quarterback zet na 18 jaar naar alle waarschijnlijkheid een punt achter zijn loopbaan.

Brandon McManus maakte de eerste score van de Super Bowl door een field goal binnen de palen te trappen en de Broncos op 3-0 te zetten. Na ruim acht minuten kwam de eerste touchdown op het bord: Von Miller verraste quarterback Cam Newton van de Panthers en zorgde ervoor dat Malik Jackson de touchdown kon scoren: 10-0 voor de Broncos.

Na enkele minuten in het tweede kwart beging Aqil Talib van de Broncos een zware overtreding door de face mask van zijn tegenstander te grijpen en hem naar de grond te slingeren. De Panthers kregen gratis meters van de scheidsrechter en Jonathan Stewart kon de touchdown scoren: 10-7. Jordan Norwood zorgde namens de Broncos met een punt return van 61 yards voor een Super Bowl-record, maar het leverde de Broncos geen touchdown op. McManus mocht wel aanleggen voor een field goal en dat lukte: 13-7 voor Denver, wat ook de ruststand bleek.

Voor Cam Newton lukte het allemaal gewoon niet tijdens de Super Bowl (Foto: Getty)

Nadat Coldplay, Beyoncé en Bruno Mars een weinig spetterend optreden verzorgden tijdens de rust kon het duel weer hervat worden. Dat ging niet bepaald lekker voor de Panthers en quarterback Newton, waar veel mislukte. McManus trof weer eens doel en bracht Denver op 16-7. Een pass van Newton werd door Corey Brown op briljante wijze gevangen, maar doordat de Broncos kort daarop de bal onderschepten leverde het de Panthers helemaal niks op.

Na vijf minuten in het vierde kwart konden de Panthers eindelijk weer eens een score laten zien. Graham Gano trapte een field goal tussen de palen en bracht de achterstand terug naar één touchdown: 10-16. Vier minuten voor het einde verloor Newton de bal weer eens en weer was het door toedoen van Von Miller. Een minuut later leek de wedstrijd beslist te worden: CJ Anderson benutte de kans van de Broncos en scoorde zijn zesde touchdown van het seizoen. Manning en Bennie Fowler maakten de 2-point conversion: 24-10 en dus stonden de Panthers voor de schier onmogelijke taak om nog minstens twee touchdowns te scoren. Dat lukte bij lange na niet meer en dus was Super Bowl 50 gespeeld.