Van Barneveld laat Taylor kansloos, Van Gerwen onderuit, slecht debuut Smith

De Premier League Darts 2016 is begonnen in Leeds. In de First Direct Arena werd het seizoen geopend met de eerste van in totaal zestien avonden, waaronder een dag in Rotterdam. Gary Anderson kwam wegens ziekte niet in actie en dus moest Michael Smith twee keer spelen.

Peter Wright - Michael Smith
De eerste wedstrijd van het seizoen kende een matige eerste leg die door Wright gewonnen werd, waarna Snakebite met een knappe 121-finish ook op 2-0 kwam. Wright gooide in leg drie de eerste 180 van het seizoen en na vier kansen op dubbel twee liep hij uit naar 3-0. Smith miste in leg vier gelijk een 180 doordat de derde pijl uit de triple vloog, maar twee beurten later lukte het alsnog waarna hij met een strakke 84-finish zijn eerste leg pakte.

Wright bleef ondanks het legverlies doorgaan en kwam al snel op 5-1. Smith pakte wel weer een leg, maar met zijn vijfde 180 en een goede finish pakte Wright ook leg acht: 6-2. Een kans op een 131-finish ging mis voor Snakebite, maar op dubbel zestien was het gelijk raak: 7-2 en de eerste punten voor de Schot. Bully Boy zal zijn tijd moeten nemen om zich te herpakken, want tegen Adrian Lewis zal hij het later vanavond een stuk beter moeten doen.

Peter Wright - Michael Smith
Peter Wright - Michael Smith

Michael van Gerwen - James Wade
De eerste leg ging na vijf gemiste dubbels van Van Gerwen naar de Nederlander, die leg twee met een briljante 167-finish pakte. Twee legs later kon Wade dan ook zijn eerste leg bijschrijven: 3-1. MVG maakte een potje van de vijfde leg en daar profiteerde Wade direct van om op 3-2 te komen, waarna hij met een 116-finish zelfs op gelijke hoogte kwam. De Engelsman begon alsmaar beter te gooien en won ook de volgende twee legs: 5-3. 

De Nederlander pakte de negende leg, maar Wade gooide een ijzersterke tiende leg en verzekerde zichzelf met een 121-finish van minstens één punt: 6-4. Van Gerwen kreeg in de volgende leg één kans om 126 uit te gooien, maar dat lukte niet. Met een pijl in de bulls-eye voor een 81-finish besliste The Machine uiteindelijk de wedstrijd, waarin Van Gerwen vooral met zijn dubbelpercentage van 24% veel liet liggen: 7-4.

Michael van Gerwen - James Wade
Michael van Gerwen - James Wade

Phil Taylor - Raymond van Barneveld
Ook wedstrijd drie kende een wat gezapig begin, maar in de derde leg kwam Van Barneveld met een tiendarter goed op stoom: 2-1. Dubbel achttien bracht Barney vervolgens ook de vierde leg. De Hagenaar stoomde door en na vijf pogingen op een dubbel stond hij nog altijd op 100% en een voorsprong van 5-1, waarna Taylor met een 113-finish eindelijk ook weer eens een leg pakte.

Een elfdarter bracht Van Barneveld vervolgens de 6-2, wederom met zijn eerste pijl op een dubbel. In de negende leg zagen we dan toch nog dat de Nederlander ook dubbels kan missen. Twee keer ging het op dubbel zestien fout om de wedstrijd te beslissen, maar nadat Taylor ook zijn kansen niet pakte maakte Barney het alsnog af: 7-2 en een gemiddelde van dik 103 punten per beurt. 

Phil Taylor - Raymond van Barneveld
Phil Taylor - Raymond van Barneveld

Bijna perfecte Van Barneveld hakt Taylor in de pan (Pro Shots / Action Images)
Bijna perfecte Van Barneveld hakt Taylor in de pan (Pro Shots / Action Images)

Robert Thornton - Dave Chisnall
Chisnall begon uitstekend aan het duel, terwijl Thornton er helemaal niks van bakte en na drie legs op een gemiddelde van nog geen 65 stond. Met ondertussen al drie 180's op zak werkte Chizzy zich razendsnel naar een 4-0 voorsprong. Thornton wist zich niet te herpakken en beleefde een dramatisch slechte wedstrijd. Met een gemiddelde van net 75 punten had hij geen schijn van kans tegen Chisnall, die ruim boven de 100 eindigde. Het werd 7-0 voor Chisnall, de zesde keer in ruim zevenhonderd Premier League-wedstrijden dat er een whitewash op het bord stond.

Robert Thornton - Dave Chisnall
Robert Thornton - Dave Chisnall

Adrian Lewis - Michael Smith
Smith ging gelijk verder met waar hij in de openingspartij gebleven was: ernstig onder de maat gooien, maar dan een niveau slechter. Toch won hij de tweede leg en leek Bully Boy iets meer in zijn ritme te komen, mede geholpen door fouten van Lewis. Jackpot ging echter ook beter spelen en dat was slecht nieuws voor Smith, die al snel weer op een 1-4 achterstand stond. Het hielp niet bepaald dat Smith een van de slechtste gemiddeldes ooit in de Premier League gooide - alleen Thornton in de vorige wedstrijd en Lewis gooiden ooit een lager gemiddelde - terwijl Lewis prima doorspeelde. Met een finish van 84 maakte Jackpot de avond en het pijnlijke Premier League-debuut van Smith af: 7-1.

Adrian Lewis - Michael Smith
Adrian Lewis - Michael Smith