ING en Shell jagen AEX aan

De meeste Europese aandelenbeurzen sloten donderdag hoger, ondanks teruglopende winsten in de laatste fase van de handelssessie. In Amsterdam werd de AEX aangejaagd door de zwaargewichten ING en Shell. Staalfabrikanten en mijnbouwers deden goede zaken dankzij herstellende prijzen van diverse grondstoffen.

De graadmeter op Beursplein 5 sloot 0,4 procent hoger op 417,94 punten en de MidKap van middelgrote bedrijven won 0,8 procent tot 657,88 punten. De Londense beurs won 1,1 procent en de CAC 40 in Parijs sloot een fractie hoger. De DAX in Frankfurt leverde 0,4 procent in, onder meer door verliezen bij autofabrikanten.

ING wist zijn nettowinst vorig jaar bijna te verviervoudigen tot 4 miljard euro. Dat was te danken aan het economische herstel, lagere kosten en de komst van 1,4 miljoen nieuwe rekeninghouders. De bank was met een plus van 8,9 procent de sterkste stijger achter staalconcern ArcelorMittal (plus 10,7 procent).

De definitieve kwartaal- en jaarcijfers van Shell (plus 4,7 procent) onderstreepten nog maar eens de impact van de sterk gedaalde olieprijzen. Bestuursvoorzitter Ben van Beurden gaf nogmaals aan er alles aan te doen om de negatieve effecten te dempen. De recordovername van BG, die later deze maand wordt afgerond, ziet hij als een 'springplank' naar groei.

ING en Shell jagen AEX aan
ING en Shell jagen AEX aan (Foto: ANP)